1 oktober, 2008

Satsning på gäddforskning vid fisketävling i Stockholm

Söndag 5 oktober samlas mer än 500 gäddfiskare för att göra upp i den prestigefyllda gäddfisketävlingen Värtan cup utanför Stockholm. I samband med tävlingen startar ett forskningsprojekt som ska öka kunskapen om gäddbestånden.

Åtta båtar med utbildad personal kommer att se till att deltagarnas fångster mäts, vägs och förses med ett litet märke under ryggfenan innan de släpps tillbaka. På sikt är förhoppningen att Fiskeriverkets forskare med hjälp av uppgifterna om fångsterna ska kunna dra slutsatser om hur gäddbestånden i olika vattenområden mår.

Bakom projektet som fått namnet pikereg.se står Sportfiskarna, Fiskeriverket, Länsstyrelsen i Stockholm och Sveriges organiserade fiskeguider. Projektet finansieras bland annat genom Sportfiskarnas insamlingsprojekt med svenska rockband, “Ge fan i våra vatten”. Efter tävlingen fortsätter projektet genom att fiskeguiderna samlar in data i sin verksamhet.
– Gäddan är den populäraste sportfisken. Det är mycket roligt att vi lyckats få så många parter att engagera sig för att öka kunskapen om gäddbestånden, säger Joel Norlin från Sportfiskarna.

Mer än 200 båtar och 500 sportfiskare väntas till den prestigefyllda Värtan cup. Tävlingen växer för varje år och i år får alltså deltagarna även bidra till att öka kunskapen om gäddbestånden.
– Det ger naturligtvis en extra dimension till tävlingen och som arrangörer tycker vi det känns jättebra att kunna bidra, säger Mikael Boettge från arrangerande Sportfiskeboden i Täby.

Foto: Sportfiskarna, Joel Norlin.