8 oktober, 2008

Ångbåtsbrygga ombyggd för marina utbildningar

Sjösportskolan Långedrag har investerat och byggt om bryggan i gamla Långedrag. Den nya marinan har plats för sju stora segelbåtar, två mindre motorbåtar och en räddningsbåt. Båtarna används i båtlivsutbildning och till charter under sommarsäsong. Kändast i hamnen är förmodligen M/S Nawica som varje år tar ut över 2 000 kursdeltagare från hela Västkusten.

– Nawica har varit ett flaggskepp för Sjösportskolan i många år. Nästan alla som har tagit förarintyg eller kustskepparintyg de senaste 20 åren i Göteborgstrakten har gjort sin praktik på henne, säger Karl Nordström, VD.

– Om det blir ett båtkörtkort, vilket jag tror, berättar Nina Nordström, så kommer antalet praktikturser kanske att fördubblas. Vi använder nu fler båtar för båtpraktik; allt från snabba RIBar till vår största segelbåt, en Farr 65 fot. På den genomför vi den internationella Master of Yachts utbildningen. Även här ser vi lite av en ”boom” med mycket förfrågningar och fler genomförda kurser än på flera år.

– Ingen vet ännu vad som kommer att ingå i utbildningen för nya båtkörkortet, fortsätter Kalle Nordström. Jag tycker det lutar åt att båtförarbeviset, eller vad det nu kommer att kallas, kommer att vara uppdelat i tre olika delar beroende på båtars storlek och hastighet.

Utbildningarna kommer förmodligen ha större krav på praktik än vad som finns nu. Det kommer höja kvaliteten att få utföra praktiskt det som lärs ut i teori.

De senaste åren har Sjösportskolan nyanställt och företaget har nu sju fast anställda. Under hösten har en person anställts på heltid för att utveckla och hålla yrkeskurser. Johan Tengström som hållit många kurser som inhyrd instruktör, bytte ut gymnasieklassrummet mot Sjösportskolans intensivkurser. Nu håller han kurs för Fartygsbefäl klass VIII, Maskinbefäl klass VIII och Kustskepparintyg etc.

– Det är spännande att ha så motiverade deltagare och att få vara med och utveckla och påverka framtidens båtförare, berättar Johan Tengström.

Sjösportskolan sysslar med utbildning och båtcharter. Företaget har funnits i Långedrag i 40 år. Sedan 2007 finns kansliet/kontoret i Sjöräddningshuset, som står på den plats där Långedrags Värdshus låg. I samma hus finns nu även nya Långedrag Värdshus.

Ångbåtsbryggan har sedan 1870-talet varit en viktig på och avlastningsplats för området. Den gamla biljettkiosken för ångbåtarna står kvar och bredvid har tillkommit en vit sjöbod för Långedrags Segelsällskap och Sjösportskolan.

Länk: www.sjosportskolan.se