21 oktober, 2008

Enklare liv till havs för Martin Krite

Martin Krite är en av besättningsmännen ombord på Ericsson 3, en av de åtta båtarna i Volvo Ocean Race. Här är hans egen berättelse om livet ombord. Text & foto: Gustav Morin/ERT.

– Jag är så imponerad av min fru. Det är otroligt att hon klarar av vardagen ensam med vår son, sin forskning och allt runt omkring. Min vardag här ute är se mycket enklare.

Orden kommer från 28-årige fördäckaren Martin Krite som sedan 1,5 år är pappa till William.

– Det är fantastiskt att vara pappa och väldigt jobbigt att vara ifrån fru och son så här länge. Jag saknar dem enormt, men jag tycker också att det är jobbigt att lämna Emelie ensam. Jag vet hur mycket som krävs av en förälder. Att ta hand om William ensam, så som min fru gör nu, tror jag knappt att jag skulle klara av. Barn kräver ju otroligt mycket tid och uppmärksamhet. Man har aldrig en ledig stund.

Martin blickar ut över havet som för tillfället glittrar och bjuder på riktigt behaglig sjögång. Det står 20 knop på vindmätaren och lite mer på loggen. Fantastiska seglingsförhållanden.

“Trim! skriker trimmern och Martin, som står vid grinderpiedestalen, vevar ursinnigt tills han hör; ”Stopp!”. Han blickar upp och pustar;

– Även om det här är väldigt fysiskt och tufft, och trots att man utsätter sig för väder och vind på ett extremt sätt, så tycker jag att det här livet är mycket enklare än att vara hemma, arbeta och vara småbarnsförälder på heltid. Jag tror att jag sover ännu mindre hemma och jag är alltid upptagen. Här är jag ju ledig fyra timmar två gånger per dygn. Vilken lyx.

Men det är knappast “ledigheten” som lockat Krite hit. Han har seglat hela sitt liv och deltog i America´s Cup på Nya Zeeland 2002–2003 med det svenska teamet svenska Victory Challenge. Martin var också med Victory Challgene under förseglingarna till America´s Cup. Men han tröttnade och tänkte lägga seglingen på hyllan, till förmån för familj och ett mer normalt liv.

Väl hemma började han segla “lite på kul” igen. Gnistan kom snabbt tillbaka och han fick snart chansen att vara med ombord på Ericsson 3, flytta till Lanzarote och förbereda båt och träna ett år innan start. Efter gemensamt beslut med frun tackade han ja.

– Jag tror att alla ombord söker kickar på ett eller annat sätt. Har man en gång seglat på hög nivå se är det svårt att få det ur blodet. Inte minst efter att ha seglat VO70 i hårt väder till havs. För att få samma kick i vardagen krävs nog att man börjar köra bil på fel sida av vägen, avslutar Martin, som vanligt, med ett garv och mungiporna i topp.

Länk: www.ericssonracingteam.com

Kommentarer

klas andersson 17:59:51 2008-11-13

pappa till Martin Krite. Jag åkte rallybil Martin var som liten med och åkte i servicebilen Martin mamma Margaretas värsta mardröm skulle vara att Martin skulle bli rallyåkare. Nu tävlar Martin i något som förmodligen
är 20ggr tuffare och farligare.