27 oktober, 2008

Helly Hansen Ekolab – mer än en ekologisk kollektion

Helly Hansen lanserar sin första ekologiska kollektion Ekolab – ett projekt som kommer att göra hela företaget mer miljövänligt. Helly Hansen ska ta ett helhetsgrepp kring begreppet ekologi och kommer inte enbart att se till materialval i kläderna, utan även till hur produkterna förpackas, transporteras och tillverkas.

Helly Hansens projekt Ekolab är mer än bara en kollektion – det är ett experiment som ska leda till att hela företaget tar ett större ansvar för den värld vi lever i.

– Genom att testa material och ytbehandlingar ur ett miljöperspektiv har vi redan efter vår första kollektion hittat nya ytbehandlingar och produktionssätt, som ersatt flera av de metoder vi tidigare använt i den vanliga kollektionen. Tack vare att vi använder oss av dessa upptäckter i resten av verksamheten gör att Ekolab kan ses som ett experiment för att utveckla och förnya hela Helly Hansens miljöarbete, förklarar Øyvind Vedvik, Outdoor Category Manager på Helly Hansen.

Vid tillverkningen av Ekolab har Helly Hansen fokuserat på att i mesta möjliga mån närproducera produkterna och använda sig av material och delar som tillverkas så nära fabrikerna som möjligt. Produkterna förpackas i förpackningar tillverkade av återvunnen kartong och papper och försluts med förpackningsband eller folie utan PVC. Transporterna sker huvudsakligen med båt. I Ekolabs kollektion har man dessutom redan på designnivå tänkt på miljön. Till exempel har man genom optimal användning av material fått mindre spilltextilier. I tillägg har man använt miljövänliga tyger samt dragkedjor, märken, hängare och fodermaterial som baseras på samma miljötänk.

Ekolab kommer under 2009 att utökas till en större kollektion med nya material och ytbehandlingar, framtagna i projektet. Materialen och ytbehandlingarna kommer dessutom att implementeras i Helly Hansens övriga kollektioner.

I kollektionen Ekolab finns skidbyxor, skidjacka, underställ i fleece samt bastoppar. Materialen i plaggen är organisk bomull, återvunnen polyester (utgör 60 procent av materialet i samtliga fleeceplagg) och tyger certifierade enligt Öko-Tex Standard 100.

Länk: www.oeko-tex.com