20 november, 2008

Delar av Tylöns fyr flyger i luften

Den vindpinade fyren på Tylön utanför Halmstad har sedan februari genomgått en välbehövlig renovering. Fyren har plockats ner i minsta beståndsdel och skadat material som bl a plåt och trä har bytts ut. Statens fastighetsverk (SFV) ansvarar för renoveringen – ett arbete som går in i sin slutfas då lanterninen och urverket flygs tillbaka med hjälp av en helikopter måndagen den 24 november.

Den gamla Heidenstamsfyren på ön Tylön, belägen strax utanför Tylösand i Halland, var i dåligt skick då SFV i februari påbörjade renoveringsarbetet. Det utsatta läget och hårt väder har genom åren satt sina spår. Fyrens nedre del, den så kallade kappan, var så sönderrostad att hela fyren kom i gungning vid hård vind.

Snickare, smeder och plåtslagare är några av de yrkeskategorier som varit inblandade i projektet – ett arbete som resulterat i att fyren nu, efter närmare tio månaders renovering, åter blir en prydnad för Tylön.

– Jag tror inte att det finns några fyrar i Sverige – förutom Pater Noster och nu Tylön – som fått en så grundlig genomgång. Tylöns fyr har plockats ner i minsta beståndsdel och skadat material, framförallt trä och plåt har bytts ut, säger Pär Färdmo, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Precisionsarbete för att få lanterninen på plats
Måndagen den 24 november kommer den nyrenoverade lanterninen och urverket att flygas tillbaka till Tylön, ett arbete som kräver stor precision.

– Lanterninen väger runt ett ton. De tio järnen som utgör lanterninens hörn ska sänkas ner i motsvarande hål i plåtstommen. Det krävs med andra ord en skicklig pilot, säger Anders Röös, förvaltare på Statens fastighetsverk.