20 november, 2008

CG Pettersson Sällskapets på sommarträff 2008

CG Pettersson Sällskapet hade sin årliga sommarträff för elfte året. Denna sommar samlades vi vid Bryggholmen strax utanför Enköping. Annelie och Tommy Larsson från Enköpings Segelsällskap var värdpar och hade ordnat en mycket lyckad tillställning.

Bryggholmen med eldsjälen Lennart Wernberg ställde upp för oss på alla tänkbara sätt. Han transporterade bord och bänkar till bryggan så att vi kunde sitta tillsammans i närhet av våra båtar som låg vid bryggan. Vi njöt av vår sillunch och senare på kvällen grillade vi tillsammans. Träffen inleddes som vanligt med ett glas punsch och en skål för Sällskapet.

Efter lunchen sker den sedvanliga inspektionen där vi begrundar och beundrar varandras båtar. Människor, tillresta och de som bodde på ön, kom också till bryggan för att prata och ställa frågor om våra båtar. I år var det många barn med som inte bara badade och paddlade kanot utan också var intresserade av båtarna och hjälpte välvilligt till när det behövdes. En bra tillväxt för sällskapets fortlevnad.

EYSTRA hade ny motor och även bytt några kölplankor i vinter. Birgitta och Kent har lagt ner många arbetstimmar även inför denna säsong. KIM:s skeppare, Lennart Bodén, med gasten Jens visade stolt sina intarsiabilder i ruffen som före ägaren och båtbyggaren hade gjort. Lennart bevarade denna dyrgrip med respekt och omtanke. MUFFLAREN var renskrapad och blänkte ikapp med VIDAR III och VI TRE. IAN och SARABAND låg bredvid, båda lika vackert vitmålade. GLI kom insmygande och la sig mellan.

På andra sidan bryggan låg värdparet Annelie och Tommy Larsson med den vackra INGER II och sen följde på rad båtarna YRSA, TITTI och VÅG III. Där hade också MARGONA med tredje och fjärde generationen Nyberg förtöjt. De trivdes bra både i vattnet och på land. Sen låg MISSAN och WIKING XI. Runt hela bryggan fanns nu CG Petterssons otroligt vackra skapelser, de flesta byggda på 10, 20 och 30-talet och fortfarande i bästa skick.

Vi bjöds på en mycket intressant guidad tur runt Bryggholmen. Vår guide Mats Nordgren berättade att här låg Johan den III:s glasbruk på 1500-talet. Idag är det en fornlämning av intresse för arkeologer, den intressantaste i Skandinavien fick vi lära oss. Mats visade också de hus som är under restaurering. Bland annat finns en unik kakelugn kvar. Stiftelsen Bryggholmen ser till att både hus och åkermark bevaras på bästa sätt. Bryggholmen är ett naturreservat, där det finns gott om mistel och en rik lövträdsskog. Väl värt ett besök för alla båtägare. För icke båtägare finns transport om man kontaktar Bryggholmen.

Anneli och Peter Eriksson på Våg III hade lagt en trevlig tipsrunda med kluriga frågor om bl a CG Pettersson och Bryggholmen. Den lycklige vinnaren fick en CGP-keps i pris.

Efter avslutningen vid lunchtid på söndagen följdes Inger II, Vi Tre och Wiking XI åt till Enköping. Vi fick där guidning runt parken av Tommy och Annelie och fika i deras klubbhus. En trevlig avslutning på en härlig sommarhelg med strålande sol, varmt badvatten, annorlunda upplevelser, trevlig samvaro och fantastiska båtar och båtmänniskor.

Nästa år har vi planerat att vara vid Idskär, Heleneborgs Båtklubbs klubbholme. Har du en Petterssonbåt och vill vara med i Sällskapet, ring 08-590 854 58 så berättar vi mer.

Mait Knuts
C G P Sällskapet

Bildtext:
CG Pettersson Sällskapet vid sin sommarträff vid Bryggholmen utanför Enköping. Foto: Per-Olof Knuts.

Kommentarer

Lars-G Eriksson 13:08:30 2009-02-15

Jag söker en Petterssonåt vid namn Arona. Byggd 1935 vid valdemarsviks slip och båtvarv 1935. Båten är 8,0 x 2,1 m. Båten fanns i valdemarsvik i början av 1990 talet. Ryktet säger att den sålts till motalatrakten. Det är av nostalgiska skäl jag söker efter båten. Finns den i något av Era register?
Tacksam för svar till erala@telia.com. Hälsningar Lasse – G Eriksson

jay_stanich@yahoo.com 00:42:13 2009-09-14

Jag söker en Petterssonbåt på annat håll än blocket. kan Ni hjälpa till och tala om för mig vart jag skulle kunna leta dessa båtar som är till salu?

tack på förhand,

mvh

Jay Stanich jay_stanich@yahoo.com