18 december, 2008

Billigare båtägande med välutrustad RIB

För att möta efterfrågan på ett billigare båtägande utan krångel lanserar det nystartade företaget Agapi Marine AB ett nytt koncept: ”Ett rikare båtliv”. Konceptet består av en paketlösning; en fullt utrustad RIB-båt med trailer. I samband med båtmässan i Stockholm 2007 gjordes en undersökning som visar att många människor förknippar båtägande med höga kostnader, besvärlig skötsel och tidskrävande underhåll. Intresset för båtliv ökar men många är tveksamma inför att ta steget att köpa sin första båt. Många som redan är båtägare skulle vilja hitta ett enklare sätt att ta sig ut på sjön med mindre meckande och mera tid på sjön.

RIB står för Rigid Inflatable Boat och är ett känt begrepp i båtvärlden. I Sverige är de mest kända som charterbåtar men passar lika bra som privatägda familjebåtar. Alla RIB-båtar som är 3,5 till 9 meter långa säljs med trailer och all nödvändig utrustning. Båtarna är av märkena Aquapro, som är stort i Australien och på Nya Zeeland, och Agapi, som är en nyframtagen, svenskdesignad modell. Motorerna är fyrtaktare från Suzuki och de specialbyggda släpvagnarna kommer från Reko-trailers.

För de flesta modellerna räcker det med en vanlig personbil som dragbil. Listan på utrustning som ingår i paketet är lång men flytvästar, GPS och sjökort kan nämnas. Medlemskap i Sjöassistans, försäkring och utbildning är också inkluderade.

– Kunden får i princip en nyckel i handen. Allt ingår, till och med en grundutbildning för nybörjaren, säger Peder Asplund, vd på Agapi Marine AB.

Möjligheterna att förlänga båtsäsongen, att strunta i när båtklubben har gemensam sjösättning och upptagning, att upptäcka nya vatten och att kunna gå in i grunda vikar som är svåra att nå med vanliga båtar är viktiga delar i ett helt nytt ”båttänk”.

– Tänk dig att ta en sväng i Stockholms skärgård ena dagen och en tur i Vänern eller på Västkusten nästa dag. Lär känna nya skärgårdar, hav, sjöar och älvar. Ta med hela familjen på en tripp till badviken, svärfar eller svärmor på fisketur, kollegerna eller vännerna på upptäcktsresa, enligt Peder Asplund finns inga begränsningar.

Det går snabbt, mindre än tio minuter, att sjösätta och ta upp båten och den är så stabil och sjösäker att även den som är ovan på sjön kan känna sig trygg. När båten inte används kan den ligga i vattnet eller vila på trailern på tomten, garageuppfarten eller någon av Agapi Marines sommarparkeringar.

Om du inte har möjlighet att vinterförvara båten själv kan Agapi Marine erbjuda flera lösningar. Det finns fem paketlösningar med pris från 95 000 kr.

Ägare och grundare av företaget Agapi Marine AB är Peder Asplund, civilingenjör, båtentusiast och aktiv inom båt- och RIB-charter i Mälaren och Stockholms skärgård. Tekniskt ansvarig är Håkan Valeberg som också driver Event Yacht Charter i Göteborg. Håkan har mer än 25 års erfarenhet av sjölivet som skeppare och besiktningsman. Företaget samarbetar med Suzuki, Reko-trailer, Atlantica Båtförsäkring, Sjöassistans, Sjöskolan på Beckholmen och Handelsbanken Finans.

Länk: www.agapimarin.se