18 januari, 2009

Ericsson Racing Team tog starten i Singapore

SINGAPORE (18 januari 2009) – Ericsson 4, med brasilianske skepparen Torben Grael, kom snabbast iväg när etapp 4 av Volvo Ocean Race startade i Singapore på söndagen. Amerikanska Puma rundade det första märket som andra båt medan nordiska Ericsson 3 var trea.

Efter fyra timmars segling, i relativt lätta vindar och farter runt 13-15 knop, var det fortfarande helt jämnt mellan Ericsson 4 och Puma medan Ericsson 3 var cirka två sjömil (3,5 km) bakom.

Nu väntar knappt två veckor av stentuff segling i motvind, motsjö och iskalla nordanvindar för de sju besättningarna. Första båt beräknas vara i kinesiska Qingdao om 12 dagar. Men det är givetvis beroende av hur mycket besättningarna vågar gasa och hur mycket de väljer att hålla igen på farten för att inte riskera att båten går sönder.

De cirka 2500 sjömilen från Singapore till Qingdao blir en resa från sommar och värme till vinter med flera minusgrader och risk för isbildning på båtarna.

– De första fem dygnen kommer att vara fina, men sedan följer två svåra dygn innan det blir bra igen upp till Qingdao, säger Magnus Olsson, skeppare på Ericsson 3, precis innan starten.

– De två dåliga och svåra dygnen kommer vid Luzon Strait söder om Taiwan och norr om Filipinerna. Troligen kommer etappen att avgöras just där. Det kommer att blåsa helt vansinnigt och strömmarna kommer att vara både med oss och mot oss. Och sjön kommer att vara helt galen. Det blir brutalt, säger Magnus Olsson.

VOLVO OCEAN RACE LEG 4
Ställningen kl 11.00 (svensk tid) 18 januari 2009
1. Ericsson 4, 2,414 nautiska mil till mål
1. Puma, samma.
3. Telefónica Blue, +1 NM
4. Ericsson 3, +2 NM
4. Green Dragon, samma
4. Telefónica Black, samma
7. Delta Lloyd, +3 NM

Länk: www.volvooceanrace.org

Kommentarer

Seglaren 10:33:28 2009-01-20

Heja Ericsson!!