30 januari, 2009

Båtmässan i Göteborg satsar på upplevelser

Båtmässan i Göteborg är inte bara en mässa med båtar och tillbehör, utan också en upplevelsemässa. Mässan pågår 31 januari-8 februari. Varje dag kan besökarna lyssna till en mängd intressanta föredrag. Allt från seglingsäventyr med Ola Skinnarmo till exotisk drömseglats i Sydamerika, paddling på Grönland och havsfiske utanför Kenya.

Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg, firar i år 50-årsjubileum.

– På Båtmässan finns inte bara 300 utställare som visar segelbåtar, motorbåtar och tillbehör. Båtmässan är lika mycket en upplevelsemässa för alla som är intresserade av vattenliv och natur. Därför satsar vi i år på många intressanta föredrag och aktiviteter, säger Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan.

Varje dag under Båtmässan arrangeras en mängd intressanta och inspirerande föredrag.

Öppningsdagen, lördagen 31 januari, berättar till exempel Peter Lindblom hur han och hustrun Monica förverkligade drömmen att segla till exotiska platser som Kap Vrede, Venezuela och Brasilien.
Samma dag ger P-O Larsson tips om olika naturhamnar runt om i den bohuslänska skärgården.

Länsstyrelsen i Västra Götaland slår ett slag för miljön och informerar om alkylatbensin och miljöanpassad 2-taktsolja. Jan Ahlbom, länsmiljöingenjör och mottagare av 2008 års Göteborgspris för hållbar utveckling, redovisar hur utsläppen från den traditionella 2-taktsmotorn påverkar miljön och vad man kan göra för att minska sina egna utsläpp.

Tisdagens samtal mellan Stefan Rahm, sportchef på Svenska Seglarförbundet, elitseglarna Hans Wallen, Mattias Rahm och Niklas Edler om segling på korta banor kommer säkert att locka många kappseglingsentusiaster.

Lördagen 7 februari är det dags för äventyraren Ola Skinnarmo. Han har släpat, paddlat och seglat sig runt några av de hårdaste platserna på jorden. På Båtmässan berättar han om sitt nya äventyr, att segla genom Nordostpassagen. Den 6 000 sjömil långa resan är beräknad att ta tre månader och inleds runt midsommar från Stockholm.

På Friluftsscenen får alla som är intresserade av paddling och sportfiske sitt lystmäte. Här varvas olika föredrag under hela Båtmässan.

På lördagen berättar till exempel Glenn Mattsings om en paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden. Paddlingen skedde bland väldiga isberg, knölvalar, sillvalar och vikvalar, allt inramat av snöklädda bergstoppar runt 2 000 meter höga.
Besökarna får också följa med Bosse Hall på en havsfiskeresa till Kenya där haj, tonfisk och svärdfisk nappar. Andra föredrag handlar om tonfiskfångst i Kroatien och havsfiske utanför Marstrand.

Det blir traditionell båtbyggartävling mellan eleverna från Sveriges båtbyggarskolor. Eleverna kommer också att under hela mässan arbeta med att bygga klart en Rydsbåt.

Varje mässdag arrangeras tävlingen “Välj att bli miljönär”. Här kan besökarna testa sina miljökunskaper genom en lättsam frågesport där frågorna enbart handlar om vår miljö, både till sjöss och på land. Tävlingen arrangeras av Båtmässan i samarbete med bland andra Konsument Göteborg och Sjösportskolan.

För barnen blir det under helgerna sjövettsshow med sjövettshjältarna Rummel & Rabalder, en föreställning fylld med sång, dans, musik och sjövettsregler. Efter showen bär det av med de unga till Barnens Sjövettsskola.

Länk: www.batmassan.se

Kommentarer

expert 16:21:11 2009-02-10

good luck !!!!