4 februari, 2009

Mange fortsätter som skeppare på Ericsson 3

QINGDAO – Onsdag 4 februari – Ericsson Racing Team har beslutat att Magnus Olsson, som varit tillfällig skeppare på Ericsson 3, behåller ansvaret ombord. Anders Lewander som var skeppare under de tre första etapperna av Volvo Ocean Race kommer att stiga åt sidan.

Pressrelease:

Anders Lewander tvingades avstå etapp fyra av jorden runt-kappseglingen på grund av en knäskada. Han är nu återställd från sin skada men efter en diskussion med teamledningen kommer han att lämna sin position.

– Att vara skeppare i Volvo Ocean Race är otroligt krävande. Uppdraget ställer stora krav på ledarskap. Vem som helst som tar sig an uppgiften vet vilka utmaningar som väntar. Med tanke på de svåra utmaningar som väntar Ericsson 3 så har vi bestämt oss för detta i syfte att ändra inriktning och dynamik ombord. Därför har vi bett Magnus stannar kvar som skeppare, säger Richard Brisius, VD för Ericsson Racing Team.

– Den senaste etappen var mycket tuff för Magnus och besättningen då de fick avbryta seglingen och gå in till Taiwan för att reparera sin skadade båt. Och ännu tuffare lär det bli om vi lyckas laga båten och starta nästa delsträcka. Då väntar i princip en enda lång etapp från Taiwan till Rio de Janeiro med bara ett mycket kort stopp i Qingdao för att ta ombord mat och förnödenheter. Med det scenariot är det naturligt för oss att be Magnus fortsätta som skeppare, säger Richard Brisius.

– Anders lämnar teamet men jag vill understryka att han har spelat en viktig roll i vår kampanj sedan han utsågs till skeppare i maj 2007 och har varit ledande i att välja ut och bygga upp besättningen, säger Brisius.

– Självklart är jag besviken över att behöva lämna teamet. Vi har tre pallplatser på de tre första etapperna och jag är stolt över vad vi åstadkommit. Helt klart är att man lär sig av sina erfarenheter och går vidare. Jag kände till förutsättningarna när jag accepterade rollen som skeppare, säger Anders Lewander.

Magnus Olsson, som gör sin sjätte kappsegling jorden runt, är för närvarande kvar med Ericsson 3 i Taiwan för att övervaka reparationsarbetet.

– Det är med blandade känslor jag tar över som skeppare. Jag är givetvis stolt över vad vi åstadkommit. Samtidigt är jag ödmjuk inför det ansvar som Ericsson Racing Team gett mig. Och vi känner alla pressen att fortsätta att leverera bra resultat, säger Magnus Olsson.

Norrmannen Eivind Melleby, som missade etapp 4, är tillbaka ombord på Ericsson 3 för etapp fem.

Bilden:
Magnus Olsson Foto: Oskar Kihlborg/ERT.

Länk: www.ericssonracingteam.com