4 februari, 2009

Svensk OS-satsning på matchracing för damer

Svensk segling satsar på damernas Matchracing i OS 2012. – Vi har beställt åtta tremannabåtar och vill nu matcha de svenska damlagen mot OS i Weymouth, sade förbundskaptenen Magnus Grävare på seglarseminariet Meetingspot Göteborg på Båtmässan i Göteborg.

Pressrelease:

Den tredje upplagan av eventkonsultföretaget Brandspots seglarforum i samband med Båtmässan i Göteborg blev rekordstor och samlade närmare 200 deltagare från hela den svenska seglarvärlden. Stort intresse riktades mot nästa sommar-OS, där svensk segling siktar på revansch.

Fredrik Lööf presenterade sin nye partner på Starbåten, Johan Tillander, med flera mästarmeriter i bland annat Finnjolle och lämpliga fysiska förutsättningar som gast på Staren.

– Vi flyttar nu ner till Gardasjön med familjerna där vi sätter upp ett träningscamp tillsammans. Vi jagar guldet i OS 2012 och skapar nu de bästa möjligheterna för att kunna nå dit, menade Fredrik Lööf som vann brons i OS i Qingdao.

Förbundskaptenen i segling, Magnus Grävare, är också hoppfull inför OS:

– Vi har väldigt goda förutsättningar i den nya OS-grenen Matchracing för damer där Sverige har flera framstående team. ISAF, det internationella seglingsförbundet har bestämt att man ska segla en tremannabåt med avtagbar köl, en Elliott 5,9, så vi har beställt åtta båtar till Sverige.

– Normalt seglar tjejerna med fyra- och femmannabesättningar så det blir en viss omställning, men vår satsning bygger på att skapa goda förutsättningar för framgång i den klassen, sa Magnus Grävare vidare.

Två tjejer som har haft stora framgångar och nu ska jaga den första OS-medaljen gästade också Meetingspot. Linda Rahm tog dambrons i Match Cup Sweden och vann den internationella damtävlingen i Lysekil. Unga krutpaketet Anna Kjellberg gjorde succé i Match Cup Sweden genom att gå till final mot världsettan Claire Leroy.

Anna avslöjade att hon har en ny besättning för året:
– Jag har tagit över några väldigt rutinerade seglare från Malin Millbourns team, Malin Kjellström blir min nya taktiker, så det här blir ett spännande år.

Matchracing växer snabbt i popularitet genom sin publikvänliga och rafflande tävlingsform, vilket gjort den svenska deltävlingen i världsmästerskapet för Matchracing, Match Cup Sweden i Marstrand, till en stor succé på de två år den körts i nuvarande form.

– 2008 hade vi rekordpublik med 130 000 åskådare under veckan och ett fantastiskt internationellt startfält. I år bygger vi ut publikområdet och företagsevenemangen ännu mer och väntar oss ett minst lika stjärnspäckat startfält, berättade projektledaren Maria Carlunger i Brandspot, som tillsammans med GKSS ansvarar för evenemanget.

– Match Cup Sweden är Sveriges viktigaste och största seglingsevenemang och vi satsar i år på att förvalta det stora sportsliga förtroende den internationella seglarvärlden har fått för tävlingen och dess organisation, sa Peter Klock, klubbdirektör i GKSS.

Även VM, World Match Racing Tour, har förändrats i år. Presidenten Scott MacLeod och Tourens nye direktör Craig Mitchell var på plats och förklarade att en ny uttagningsmodell av seglare till VM-touren har lanserats i årets serie.

– De fyra främsta i årets VM är säkra, liksom de två främsta på ISAF-rankingen, två wild cards utses och två tar plats genom seger i de två kvalificeringstävlingarna i Långedrag och St Petersburg.

Vilka som kvalificerar sig från Sverige är inte klart, men såväl Magnus Holmberg som Björn Hansen, Mattias Rahm – årets segrare i Match Cup Sweden – som Johnnie Berntsson har chans att få starta.

Bilden:
Lysekils Women´s Match Cup 2008. Foto: Dan Ljungsvik.