5 februari, 2009

Ola Skinnarmo på Båtmässan i Göteborg

Äventyraren Ola Skinnarmo förbereder som bäst sitt nästa äventyr, en seglats på 6 000 sjömil genom Nordostpassagen. Precis som den legendariske polarforskaren Nordenskiöld gjorde 1878. På Båtmässan i Göteborg kommer han under lördagen att berätta om expeditionen och de hårda strapatser som väntar.

– Intresset för Skinnarmos föreläsning är så stort att vi beslutat oss för att flytta den till Kongresshallen, så att alla besökare ska få plats, säger Bengt Wallin, mässansvarig för Båtmässan.

Ola Skinnarmos expedition startar i mitten av juni från Skeppsbron i Stockholm. Expeditionen kommer också till Göteborg innan den seglar norrut mot Tromsö. Seglatsen går vidare till Svalbard och Murmansk. Om allt går väl väntas expeditionen nå Berings Sund i mitten av september.

1800-talets äventyrare, Nils Adolf Erik Nordenskiöld skrev för alltid in sig i historieböckerna när han med skeppet Vega 1878-1880 blev den förste att segla Nordostpassagen, från Atlanten till Stilla Havet norr om Sibirien. Resan gick bra tills 100 sjömil återstod. Då frös fartyget fast i isen och Nordenskiöld och hans besättning tvingades övervintra i tio månader.

– Tyvärr är det allt mindre is uppe i Arktis numera. Men det finns ändå en stor risk att fastna. Eftersom isen blivit tunnare rör den sig också snabbare och är svårare att beräkna, säger Ola Skinnarmo.

Han ser expeditionen som en hyllning till Nordenskiöld men vill också sätta fokus på miljön och de förändringar som sker uppe i Arktis.

– Jag har själv sett att den globala uppvärmningen är ett faktum och tycker det är väsentligt att visa hur den kan komma att påverka oss i framtiden.

Expeditionens båt, Explorer av Sweden, är ombyggd och 57 fots Långedrag Marin från 1997 som anpassats för de tuffa förhållanden som väntar. Den har bland annat fått nya segel, ny navigationsutrustning och en genomgång av riggen vid Ö-varvet på Öckerö.

Länk: www.batmassan.se

Länk: www.skinnarmo.com