9 februari, 2009

Ericsson Racing Team vann i Kina

Ericsson Racing Teams internationella besättning på Ericsson 4 (bilden) besegrade både lätta och skiftande vindar och sina tre konkurrenter när de vann måndagens in port-race i Volvo Ocean Race i kinesiska Qingdao.

Pressrelease:

Med brasilianske skepparen Torben Grael vid rodret blev Ericsson 4 etta och tvåa i de två hamnseglingarna vilket ledde till en sammanlagd förstplats. Därmed utökar man sin ledning i den totala tävlingen. Fyra poäng skiljer nu mellan ettan Ericsson 4 och tvåan Telefonica Blue, som också var tvåa i in port-racet i Qingdao .

Seglingarna avgjordes i frustrerande lätta vindar mellan två och fyra sekundmeter. Det var bara med fem minuter till godo som båtarna klarade maxtiden på 90 minuter i första seglingen och i den andra var den tjocka dimman besvärlig.

– Det var verkligen extrem lättvindssegling. Men vi hade så pass mycket kontroll som man kan ha när det blåser två sekundmeter och vi är givetvis glada över segern, säger Torben Grael.

Måndagens in port-race kunde genomföras efter att seglingarna fått ställas in både på lördagen och på söndagen då det saknats vind och dimman legat tjock utanför den nordkinesiska hamnstaden.

Nu kommer besättningarna att öka sina förberedelser inför nästa etapp av Volvo Ocean Race som blir den längsta i tävlingens historia. Den startar lördag 14 februari i Qingdao och sträcker sig över 12 300 sjömil (cirka 22 800 km) till Rio de Janeiro i Brasilien dit båtarna beräknas komma runt 20 mars.

Ericsson Racing Teams andra båt i jorden runt-kappseglingen, Ericsson 3, missade in port-racet eftersom båten just nu ligger på ett varv i Taiwan där en skada repareras. Besättningen hoppas kunna avsluta etapp 4, från Singapore till Qingdao, och därefter starta etapp fem mot Rio de Janeiro.

Länk: www.ericssonracingteam.com

Bilden: Besättningen på Ericsson 4 i Kina. Foto: Oskar Kihlborg/ERT.