6 april, 2009

Ny besättning när Karin Söderström byter båt

OS-seglaren Karin Söderström har haft svårt att hålla vikten uppe för att klara laser radialen i alla väder. Hon byter därför till tvåmansjollen 470 och tar med sig Martina Söderbom i båten. Tillsammans satsar de mot OS i London 2012.

Martina, som kommer från Vänersborg men numera bor i Göteborg, har seglat både EM och VM i e-jolle. Precis som Karin har hon gått på Lerums Seglargymnasium och deltagit i Ungdoms-VM. De senaste åren har hon varit verksam främst som coach och även seglat en del kölbåt.

– Det känns väldigt naturligt för mig att vara tillbaka och jag tycker att jag har kommit tillbaka in i seglingen väldigt lätt. Jag har testat 470 tidigare och nu känner jag mig riktigt motiverad, säger Martina.

Tjejernas första tävling blir GKSS olympiska regatta som seglas i Långedrag den 9–10 maj.

– Karin har tidigare visat att hon kan konkurrera i världstoppen och nu har hon hittat en båttyp som kanske passar ännu bättre. Det kommer att ta henne och Martina ett tag att lära känna båten men jag tror att det bara är en tidsfråga innan de kan konkurrera i toppen. Det är fantastiskt roligt att vi nu har hela fyra riktigt duktiga dambesättningar i 470. Det har aldrig hänt förut, säger Sveriges förbundskapten Magnus Grävare.

Bilden:
Karin Söderström, rorsman (t.h) • Född: 1985 • Moderklubb: Lerums SS • Klubb: GKSS
Meriter: Karin slutade på 14:e plats i Laser Radial på OS i Qingdao. Förra året blev hon också åtta i VM och trea i Miami OCR.

Martina Söderbom • Född: 1982 • Moderklubb: Vänersborg SS • Klubb: GKSS
Meriter: Martina har deltagit i ett flertal VM och EM i E-jolle. De senaste åren har hon med framgång coachat ungdomar i optimist och då bland annat medverkat på flera nordiska mästerskap.

Deltagare från SWE Sailing Team
Finnjolle
Björn Allansson, GKSS

Laser
Arvid Claeson, KSSS
Johan Wigforss, GKSS
Emil Cedergårdh, GKSS
Jesper Stålheim, KSSS
Max Salminen, KSSS
David Jonsson, KSSS
Victor Västernäs, GKSS

Laser radial
Josefin Olsson, GKSS

470
Anton Dahlberg/Sebastian Östling, KSSS
Viktor Bergström/Marcus Dackhammar, GKSS
Lisa Ericsson/Astrid Gabrielsson, GKSS
Sandra Sandqvist/Karin Berg, KSSS

49er
Carl Sylvan/Niclas Düring, GKSS

Länk: www.ssf.se