8 april, 2009

Framtiden klarnar för Volvo Ocean Race

Nu klarnar framtiden för Volvo Ocean Race sedan VD:n för hela racet, norrmannen Knut Frostad, har presenterat de kommande planerna. Nästa upplaga av Volvo Ocean Race seglas preliminärt 2011–2012. Den slutgiltiga rutten som ska seglas är inte klarlagd, men båtarna kommer att starta och att gå i mål i Europa. Rutten kommer att presenteras under första kvartalet 2010.

Den nuvarande upplagan av Volvo Ocean Race är den mest mediabevakade i tävlingens 35-åriga historia.

– Volvo Ocean Race utvecklas i samma takt som modern kommunikation, säger Knut Frostad.

– Den här gången har vi introducerat många innovationer, till exempel mediapersonen ombord som tar livebilder och filmar med HD-kamera. I januari fick vår mobila webbsajt en träff i sekunden och det framgångsrika Virtual Game passerar snart 200 000 spelare från nästan 200 länder i hela världen.

Frostad presenterade även imponerande statistik från det pågående racet:

• 811 677 besökare till race village i Cochin, Indien

• 420 journalister från åta länder som bevakade besöket i Kina

• 2 350 392 besökare i Volvo Ocean Race hittills

• 319 TV-sändningar i 55 länder

• 2 410 000 unika besökare till www.volvooceanrace.org

Innan starten från Alicante hösten 2008 lovade Volvo att nästa race ska starta 2011. Den slutliga banan som ska seglas är dock inte klar än.

Även till nästa tävling blir det flera ändringar vad gäller båtarna, besättningarna, bansträckningen med mera. Närmare information om detta kommer inom de närmaste veckorna.

För 2011–2012 års upplaga av Volvo Ocean Race blir det bland annat tajtare regler för antalet segel som får användas. Segelgarderoben, som är en stor utgiftspost för teamen, reduceras med nästan 40 procent. Eventuellt kommer även rullsegel att bli tillåtna, vilket underlättar besättningens arbete avsevärt.

Länk: www.VolvoOceanRace.org