14 maj, 2009

Ålands Sjödagar – kultur för hela familjen

Ålands Sjödagar 2009 hålls i år 14 -19 juli. Det är ett årligt, stort marinkulturellt evenemang för hela familjen, som huvudsakligen äger rum i Sjökvarteret, Mariehamns Österhamn, men även på Ålands Sjöfartsmuseum och museifartyget Pommern samt i Föglö, Degerby och vid Lemströms kanal.

Man kan bland annat delta i kappsegling för bruksbåtar, motorbåtstävlingar, hantverk, barnaktiviteter och spelmansträff, gå på hantverksmarknad, se traditionellt sjömanshantverk, lyssna till shanties, dansa till svängig musik eller bara ta en kopp kaffe och insupa den tjärdoftande atmosfären.

Den 15 juli ordnas för sjätte året en kappsegling för traditionella segelfartyg och storbåtar från Föglö, Degerby, öster om fasta Åland, till Mariehamn, Österhamn/Sjökvarteret, med start på morgonen/ förmiddagen och målgång på eftermiddagen/kvällen.

Skutorna samlas till Skutträff i Degerby kvällen före (tisdag 14/7) där program ordnas för skutbesättningarna och andra intresserade.

Korta kryssningar med traditionella segelskutor ordnas alla dagar med skonaren LINDEN och skonerten NORDBOEN.

Varierad musikunderhållning med dans på kvällarna.

För femte året ordnas en Kanalfest vid Lemströms kanal söndagen den 19 juli.

Sjödagarna är sommar-Ålands mysigaste evenemang då Sjökvarteret är en mötesplats för traditionella skutor och träbåtar, deras besättningar, turister och ålänningar.

Fri entré till allt program i Sjökvarteret!

Man kan även passa på tillfället att se den förnyade utställningen i Båt- och skeppsbyggerimuseet samt båtbyggarverkstäder och smedja i Sjökvarteret. Detta kostar 4 Euro i entréavgift för vuxna.

Länk: www.sjokvarteret.com

Bilden:
Foto: “Sjökvarteret i Mariehamn”.