16 juni, 2009

Ericsson 4 totalsegrare i Volvo Ocean Race

Ericsson 4 fick nöja sig med en tredje plats på etapp nio av Volvo Ocean Race från Marstrand till Sandhamn utanför Stockholm. Men det räckte för att skepparen Torben Grael och hans besättning skulle ta hem totalsegern – trots att en etapp återstår. – Det är det här vi har kämpat för under en lång tid. Det är klart att vi är mycket lyckliga, sade Torben Grael inför hundratals åskådare som hyllade honom efter målgången på Sandhamn sent på måndagskvällen.

Det blev en rekordsnabb seglats från Marstrand norr om Göteborg till Sandhamn. Drygt 33 timmar tog det de snabba VO70-båtarna att nå Sandhamn. Då hade de flesta båtarna seglat inom synhåll för varandra under större delen av racet. I Östersjön fick de två Ericssonbåtarna en liten ledning tillsammans med amerikanska Puma. Och med bara någon timme kvar till målet hade Ericsson 4 tappat något.

Ericsson 3 med svenske skepparen Magnus Olsson och Puma turades om att vara i ledningen. Med endast tio minuter kvar seglade Ericsson 3 om Puma och såg ut att gå mot segern. Men ett dåligt slag förstörde dagen för Magnus Olsson och hans besättning. Puma seglade om och knep etappsegern drygt en minut före nordborna.

– Vi gjorde så många slag så att det bör räcka för ett helt liv, sade Magnus Olsson när han skulle beskriva den sista kampen mot Puma in mot Sandhamn.

– Ken Reed förstörde festen för oss. Gissa om jag är arg på honom, sade Magnus som ändå inte verkade alltför nedstämd över andra platsen.

– Vi gjorde en bra etapp, synd att vi inte nådde ända fram först, sade han.

Men ända fram nådde systerbåten Ericsson 4 som varit i ledningen från första etappen, från spanska Alicante till Kapstaden. Torben Grael och hans rutinerade besättning med de två vaktkaptener, Stu Bannatyne och Brad Jackson, i spetsen har imponerat stort. De har vunnit fem av de nio etapper som hittills seglats.

– Vi har ett underbart team med väldigt mycket erfarenhet. De har varit mycket bra under den här etappen, ja till och med under hela racet runt jorden. Det har varit helt fantastiskt att få segla med dem och nu är vi tillbaka i Stockholm där vi sjösatte båten för ett år sedan, sade Torben Grael.

Länk: www.ericssonracingteam.com