29 juni, 2009

Mattias Rahm i toppform inför Match Cup Sweden

Match Cup Sweden har börjat. Idag, måndag 29 juni, går göteborgaren Mattias Rahm i båten i Marstrand med sin vinnarbesättning från i fjol. Men ett par veckor innan satt han på Skeppsbron i Stockholm och sålde Puma under Volvo Ocean Race. Då fick vi en pratstund med honom om uppladdningen inför VM-tävlingarna.

– Jag måste erkänna att det är intensivt just nu, och jag undrar ofta hur mycket man hinner ladda. Men så kommer man ut på havet med grabbarna, åh vad skönt, det är ju det där jag tycker så mycket om.

Mattias ler med hela ansiktet, och fortsätter:

– Jag känner mig säker. Efter segern i Match Cup Sweden förra året så har vi tagit flera kliv framåt, känns det som. Vi har mer i erfarenhetsbanken. Vi har lärt oss några varianter till, det känns som om poletten ramlat ner.

Har det att göra med ett ökat självförtroende efter segern?

– Ja, absolut, jag har fått mer erfarenhet och säkerhet, och vi fick bekräftat att vi har alla möjligheter att slåss i toppen. Det handlar mycket om att inställningen och formen är rätt.

Hur är din inställning, hur ser du själv på dina styrkor som seglare?

– När jag kappseglar så tänder jag till och får hög puls, jag blir oerhört engagerad och går in hundra procent för seglingen och att vinna, börjar Mattias.

– Jag kan vara så engagerad att jag blir förbannad av att se på andra som seglar och gör fel. Oh nej, vad gör de, kan jag skrika.

Mattias Rahm är en genuin kappseglare med europamästerskap, OS-segling i Sydney, finalvinsten i VM-deltävlingen i Match Cup Sweden 2008 och mängder av andra segrar i bagaget och just nu rankad nia på Världstouren.

Vad rankar du högst av dina framgångar?

– Det var en oerhörd upplevelse att segla OS i 470 i Sydney, även om vi inte presterade så bra, vi blev 12.a. Men vi var etta i världen ett år innan och regerande europamästare.

– Men det är segern i Match Cup Sweden som är höjdpunkten i mitt seglarliv. Jag hade drömt om den segern sedan jag såg Magnus Holmberg där första gången 1994. Jag sa då att jag ska bli den förste svensk som vinner Match Cup Sweden. Jag blev den andre, men jag är jättenöjd med det.

America’s Cup, då, hur stort är det för dig?

– Det är det mest professionella jag deltagit i, men det var mer av ett jobb man gick till varje dag. Det var många som var med och påverkade och jag var en bricka i spelet. Men jag var hungrig och ville förbättra fortare, berättar han vidare.

Mattias Rahm får ofta uppdrag som expertkommentator vid seglingar, som vi Volvo Ocean race i Marstrand i år. Han stod på berget med mikrofon och kappseglarfrun Linda kommenterade från havet.

En genuin seglarfamilj som dessutom tillhör samma kappseglingsteam, Stena Bulk.

I år fungerar Mattias och delar av herrteamet dessutom som coacher till tjejerna.

Kan du semestersegla med familjen – utan att kappsegla?

– Ja, nu tror jag det går bra men i början var det helt galet. Vi hade en Express förut och då jag skulle kryssa fram i smala sund och skrek jag Styrbord och Lämna plats för land och hötte åt motorbåtar att Lämna plats, jag har ingen motor.

– Nu är jag lugnare, och ungarna får vara med och styra och fixa på fördäck med Linda, berättar familjefadern Mattias Rahm, gift med den lika framgångsrika kvinnan i hans liv, Linda, som vann Lysekils-VM för damer förra året. Ungarna i familjen är döttrarna Jonna, 2,5 år och Hanna, 4,5 år.

– Jag försöker uppfostra dem att alltid ha flytväst.

Kappsegling, träning, familjeliv och ett krävande men roligt jobb som säljansvarig för seglingskollektionen på Puma, tillika projektledare för bolagets Volvo Ocean Race-stopp i Sverige.

Hur laddar du inför Match Cup Sweden?

– Jag laddar jag mentalt varje dag här under Volvo Ocean Race, och sedan finslipar vi med träning veckan innan.

Vad har du för mål i år?

– Vi tänker inte försvara, utan segla för att vinna, men vi måste hitta vår formtopp. Det gäller att få alla att segla med samma vinnarkänsla. Jag är teamleader och mitt jobb är att få alla killar att jobba åt samma håll.

Teamet är samma rutinerade vinnargäng som förra året, Johan Barne, Oscar Angervall, Daniel Björklund och Fredrik Aurell.

– Vi har goda möjligheter, vi har samma höga nivå och om vi seglar på topp kommer de andra att få det svårt.

Lars-Ola Nordqvist

Foto: Dan Ljungsvik