24 juli, 2009

Linda Rahm en av favoriterna i Lysekil

På måndag 27 juli invigs Lysekil Women’s Match och på tisdagen börjar VM-tävlingarna i matchracingsegling med tolv topprankade besättningar på plats i Lysekil. Linda Rahm har två raka segrar bakom sig och är en storfavorit inför tävlingarna. Stena Bulk sponsrar sedan flera år Linda Rahm med Team Stena Bulk och är dessutom en av huvudsponsorerna för Lysekil Women’s Match 2009. Systerbolaget Concordia Maritime agerar båtsponsor vid årets tävlingar i Lysekil.

Förra året tog Linda Rahm hem sin andra seger i Lysekil Women´s Match i en spännande final mot fransyskan Claire Leroy och med såväl VM-brons 2006 som flera andra framstående resultat i bagaget ligger Linda nu fyra på världsrankinglistan inför nästa veckas tävlingar i Lysekil.

– Stena Bulk är en av huvudsponsorerna för fjärde året i rad för matchracingtävlingen Lysekil Women’s Match, ett arrangemang som under årens lopp utvecklats till en stor publiksuccé här på västkusten. Vi sponsrar också dubbla titelförsvararen Linda Rahm med Team Stena Bulk. I år är målet glasklart – vi siktar på VM-guld, säger Ulf G. Ryder, VD och koncernchef Stena Bulk.

Lysekil Women’s Match/ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009
Världens största tävling i matchracingsegling för damer har 50.000 Euro i prispengar. I år har tävlingarna i Lysekil även världsmästarstatus för första gången. Årets evenemang arrangeras 27 juli – 1 augusti.

Deltagare
Seglingseliten kommer att vara på plats med tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare och Sverige är väl företrätt med Linda Rahm, Anna Kjellberg och Marie Björling. Även Frankrike, Storbritannien, USA, Danmark, Tyskland och Australien är representerade.

Lysekil
I Lysekil är det mycket goda förutsättningar för bra matchracing. Strömmen gör att man måste våga segla nära klipporna och det medför i sin tur en naturlig närhet till publiken. Seglingarna går av stapeln mitt i Lysekil, närmare bestämt i Kyrkeviksbukten vid Släggös klippor, som också utgör naturliga läktare för åskådarna. Lysekil Women’s Match äger rum för femte gången i år i Lysekil och har blivit en stor publikmässig framgång med flerdubbling av antalet besökare.

Matchracing
Matchracing är en mycket publikvänlig kappseglingsform. Två båtar i taget duellerar och den som är först i mål vinner. Normalt seglar man två varv runt en bana som startar med kryss (motvind) och avslutas med läns (medvind) i mål. Hur snabbt banan seglas har alltså ingen som helst betydelse, utan det gäller att vara före motståndaren i mål. Besättningarnas taktiska förmåga och skicklighet är avgörande.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.