27 juli, 2009

Vattenskoterförare frikända i tingsrätt

Luleå tingsrätt frikände idag de båda vattenskoterförare som har stått åtalade för att de har kört vattenskoter. Tingsrätten frikände båda de åtalade och tillerkänner dem ersättning av allmänna medel för advokatkostnader med totalt närmare 200 000 kr. Därmed är det tills vidare fritt fram att köra vattenskoter utan risk för att bli rapporterad.

Kustbevakningen (Kbv), som är den myndighet som mest energiskt har tagit på sig att rapportera vattenskoterförare, bör därmed troligen fortsätta på den inslagna linjen att inte rapportera skoterförare.

Svenska Båtunionen med sina 160 000 båtägande medlemmar har hela tiden haft inställningen att det handlar om att utbilda och informera förarna av vattenskotrar i stället för att förbjuda en speciell typ av båt. Dessutom har EU tidigare hävdat att en vattenskoter är en båt och att förbjuda olika typer av båtar är orealistiskt med alla de gränsdragningsproblem detta skulle medföra.

I Norge pågår för tillfället en debatt om att slopa det totalförbud mot vattenskotrar som råder där sedan flera år.

Kommentarer

Herr H 15:09:31 2009-07-27

De blev frikända för att inte länsstyrelsen hade utfärdat några föreskrifter om var det var tillåtet att köra vattenskoter vid tidpunkten då de blev rapporterade. Att då påstå att den domen är lika med att det är "OK att köra vattenskoter" överallt var nog det mest oseriösa och naiva jag hört på länge.

Fredrik 15:55:23 2009-07-27

Med lite tur så blir det fortsatt fri åkning men jag som skoterägare hoppas på att folk kan börja köra ansvarsfullt använder själv min skoter som transportmedel då den är snabb bränslesnål o tyst vilket är en klar fördel om man vill göra dagsutflykter i skärgården

Gurra Aktersnurra 16:02:06 2009-07-27

Var det någon som trodde något annat än friande dom? Till Herr H. här ovan, det är OK att köra där man får köra "båt". vilket är positivt. Precis som båtunionen menar skall vi istället utbilda och informera båt/vattenskoterförare om våra farvatten och körsätt.

Länstyrelsen får nog se över vattenskoterförordningen en vända till. den är helt uppåt väggarna galen. båt som båt.
inför hellre förarbeviskrav och lägg övriga pengar på att beivra den sjölag som redan finns för båt!

Bengt 16:09:42 2009-07-27

Gurra, du har helt rätt. Information och utbildning är förhoppningsvis lösningen.