2 september, 2009

Leif GW Persson till första mässan om skydd och säkerhet i Norrland

Kriminologen Leif GW Persson och IT-strategen Per Ström är två av föreläsarna när det för första gången anordnas en mässa om skydd och säkerhet i Norrland. Nolia Skydd & Säkerhet hålls i Umeå 23-24 september.

Rånförsöket mot värdetransportföretaget Loomis är, tillsammans med smash- and grabrånet mot Mediamarkt, två exempel ur nyhetsflödet bara i Umeå som visar hur aktuellt och högintressant frågan om skydd och säkerhet har blivit. Att Norrlands första mässa inom detta område nu hålls i Umeå är därför helt logiskt.

Nolia Skydd och Säkerhet är en fackmässa som hålls onsdag och torsdag 23–24 september. Fokus ligger på det personliga mötet, värdefulla kontakter och nya kunskaper. Under mässan genomförs högaktuella seminarier med kunniga och intressanta föreläsare. Dessutom erbjuds ett tiotal kostnadsfria miniseminarier.

– Att skydd och säkerhet var ett aktuellt område har vi vetat länge, men verkligheten gav oss oväntat bevis på behovet av en mötesplats inom detta område. Vi tycker att vi har hittat ett format och en inriktning på mässan som känns spännande. Dessutom är vi glada över att ha kunna bjuda på några av landets mest intressant föreläsare inom området, säger Jan-Olof Sandberg, mässchef på Nolia och projektledare för mässan.

Bland föreläsarna kan nämnas kriminologen Leif GW Persson som talar under rubriken “Brottsplats Sverige”. Han menar att våldet blir allt mer oprovocerat och grovt samtidigt som antalet uppklarade brott minskar.

Därför kommer han att diskutera om polisen klarar av sitt arbete, hur ser den aktuella kriminalpolitiken ut samt vem eller vilka som har förmågan att förändra den negativa utvecklingen.

IT-strategen och visionären Per Ström är känd för sin kamp mot elektronisk övervakning och kommer att tala under rubriken “Storebror ser dig”. Han menar att IT-utvecklingen kommer att medföra flera djupgående förändringar för samhälle, företag och människor.

Som exempel anger han smarta ölglas, uppkopplade bilar, inopererade microchips, bildskärmar av tyg och smarta butikshyllor. Samtidigt ger den nya tekniken möjlighet till avancerad kontroll genom avlyssningssystemet Echelon, kameror med automatisk analys av människors beteende och spionprogram.

På mässan finns några av landets mest intressanta företag inom området med produkter inom skydds- och säkerhetssystem för byggnader, lokaler, industriområden, skalskydd samt inre och yttre skydd. Många av de utställande företagen håller också miniseminarier under mässan där de delar med sig av sin kompetens.

Länk: www.nolia.se/skydd