16 september, 2009

Hot Island Race – Grisslinge havsbad

Den 12-13 September körde Carl-Hampus Lunbderg årets näst sista SM-deltävling för racerbåtsklassen T400. Hot Island Race på Grisslinge Havsbad, Värmdö, är en tävling som har arrangerats i över 20 år. Den arrangerande klubben Swedish Racing Club (SRC) är den klubb Carl-Hampus kör för.

Carl-Hampus hade precis fått ihop båten igen efter att han blev påkörd på tävlingen i Kil två veckor tidigare. Innan Hot Island Race låg Carl-Hampus på delad fjärdeplats i SM och hoppades på att kunna ta sig upp till en tredjeplats.

I första heatet startade Carl-Hampus från fjärde startspår lyckades ta en placering i starten och höll sedan tredjeplatsen genom hela heatet. Heat två gick inte lika bra. På grund av att man vänder de sex första i nästa heats start, startade Carl-Hampus från fjärde plats igen. Carl-Hampus fick inte till en perfekt start men lyckades hålla sin fjärde plats genom hela heatet.

I heat tre startade Carl-Hampus från tredje startspår, en placering han hade ut genom första kurvan. Men redan i loppets tredje kurva hade Carl-Hampus kört om Gustaf Ek som låg framför. I Några varv jagade Carl-Hampus ledaren som tyvärr drog ifrån mer och mer. Carl-Hampus kände att det nu var bäst att bara ligga och bevaka sin andra plats till målgång.

– Det är otroligt svårt att köra komma ikapp den som leder om man inte har en mycket snabbare båt. Leder man kan man åka väldigt fort. Man kan ta vilket spår man vill. Ligger man inte först är de bästa spåren ofta förstörda av vågor från andra båtar och luft som tryckts ner i vattnet av de andra propellrar. Därför kände jag att jag hellre kommer i mål på en andraplats än att jag satsar allt jag har och riskerar att slå runt.

Inför det fjärde heatet låg Carl-Hampus uppradad som nummer fem på startbryggan. Carl-Hampus gjorde en kanonstart och kom ur första svängen på andra plats. Carl-Hampus låg nu ganska ensam på banan och bevakade endast sin placering genom heatet. I de två sista varven tappade Carl-Hampus fart och Mathias som låg 3a kom ikapp. Det blev väldigt kämpigt för Carl-Hampus att hålla honom bakom sig med en motor som inte gav full effekt. Ut ur sista kurvan låg Mathias strax framför Carl-Hampus som precis lyckades accelerera ifrån Mathias. Det var en otroligt jämn målgång då Carl-Hampus för skar mållinjen ca 30 cm före Mathias.

Tyvärr hade Carl-Hampus inte hållit spåret exakt rakt i starten och fick därför ett varvs tillägg i sista heatet. Därför slutade Carl-Hampus som fyra totalt i tävlingen. Carl-Hampus lyckades inte avancera till en tredjeplats i SM-tabellen men ligger inför sista deltävlingen ensam på fjärdeplatsen.