17 september, 2009

Protester redan efter första seglade sträckan

Den finska utmaningen i seglingstävlingen Clipper 09-10 van den första delsträckan genom att gå i mål i La Rochelle igår efter en dramatisk segling. Det blev en hel del protester under delsträckan, även mot den finska skepparen, Eero Lehtinen, och hans team som ledde under största delen av de två daygnens seglats från Humber till La Rochelle.

– Det här var en bra uppvärmning, kostaterade Eero vid målgången i Bassin des Chalutiers utanför La Rochelle.

– Det har inte riktigt sjunkit in i mig än att vi verkligen är igång och har hunnit med första delsträckan. Vår seger var nästan för enkel, för att vara helt ärlig. Vi seglade 740 Nm med en gemomsnittsfart på över 10 knop, så det var ganska bra segling.

Team Finland måste nu vänta tills senare i veckan innan de vet säkert att segern är OK. Alla resultat och protestförhandlingar måste först hanteras av Race Committee.

– Vi hoppas att vi inte får för mycket bestraffning för vår segling, säger Orla Mellett på den irländska båten Cork som anklagades för att ha seglat mot TSS, en av de andra deltagarna.

Den störsat delen av den tio månader långa 35 000 Nm seglingen återstår fortfarande och kan följas på flera sätt via hemsidan.

Länk: www.clipperroundtheworld.com