17 september, 2009

Kölen sträckt för ny katamaran från Porsche

Kölen är nu sträckt för ett av de fräckaste yachtbyggena på länge, designat av Porsche Design Group och den Singapore-baserade megayachtbyggaren Royal Falcon Fleet. Båten kallas RFF135 och är den första i en hel serie med gemensamma projekt från de båda företagen. Det är en lyxig katamaran på över 40 m.

Ytterskrovet och interiören håller en tidlös, funktionell stil med tydliga drag av Porsche Design Studio, som har sitt designkontor i Zell am See i Österrike.

RFF135 är särskilt anmärkningsvärd eftersom hon på kundens begäran har ritats som ett “rymdskepp på vattnet”. Formen av en katamaran låter designernas fantasi flöda och det bäriga skrovet med mycket stor ytan gör det möjligt för dem att ta i ordentligt.

Till skillnad från många andra lyxiga megayachts är den här båten på 41,2 m längd extremt modern under skalet. Konstruktionen av RFF135 började i september 2008. När skrovet är färdigt kommer det att flyttas till Sverige för att utföra installationer av bland annat interiören. Det är Kockums och företaget Incat Crowther som har tagit på sig detta arbete. Kockums, som numera är ett dotterbolag inom tyska Thyssen-Krupp, är känt för att ligga i framkant inom marintekonologi.

Tekniker från Australienbaserade Incat Crowther har årtiondens erfarenhet av att konstruera och motorisera stora katamaraner, vilket kommer väl till pass i den här båten.

Sjösättningen av den första Royal Falcon Fleet katamaranen designad av Porsche Design är planerad till fjärde kvartalet 2010.

Länk: www.porsche-design.com