22 september, 2009

Kampanj vill ordna en mil nya lekbottnar i Moraån

Havsöringen är en av de allra populäraste sportfiskarna i Stockholms Skärgård, men öringbestånden har det svårt i länet. Sportfiskarnas insamlingsprojekt tillsammans med svenska musiker, “Ge fan i våra vatten”, vill dra sitt strå till stacken för att förbättra situationen. Därför tar man nu initiativ till ett projekt som kan komma att tillgängliggöra så mycket som en mil med lekbottnar för öringen i Moraån.

– Moraån är redan idag ett viktigt vattendrag för öringen, men en damm vid väg 57 i Järna stoppar fiskens vandring. Därför tar vi nu initiativ till att påbörja processen för att riva dammen, berättar Stefan Nyström, Generalsekreterare i Sportfiskarna.

Havsöringen växer sig stor i havet men är beroende av strömmande vatten för att fortplanta sig. Människan har på många sätt försämrat miljöerna i rinnande vatten, bland annat hindrar dammar och andra hinder ofta fiskarna att nå sina lekplatser. Om dammen vid Järna försvinner kan så mycket som en mil nya lekområden komma att bli tillgängliga för havsöringen i Moraån och dess biflöden.

– Den här typen av projekt brukar ta lång tid och vi investerar nu för att göra den förstudie och de mätningar som krävs. Ambitionen är att Moraån ska bli ett av länets viktigaste öringvatten. Det har det chans att bli med rätt åtgärder, säger Stefan Nyström.

Ge fan i våra vatten är ett samarbete mellan svenska musiker och Sportfiskarna. Projektet syftar till att uppmärksamma miljöproblemen under ytan och samla in pengar till fiskevård. Tidigare har bland annat ett samlingsalbum med 12 svenska rockband getts ut. Onsdag 23 september släpps Pernilla Anderssons nya album “Ashbury Apples” som är tillägnat Ge fan i våra vatten.

– Havsöringen är min favoritfisk och jag bor och fiskar själv i Stockholms Skärgård. Det är jättekul att kunna bidra till ett långsiktigt arbete för att få fler öringar i havet. Vi som fiskar mycket har verkligen märkt att det blivit drastiskt mycket färre fiskar, säger Pernilla Andersson.

Länk: www.sportfiskarna.se

Foto: Thron Ullberg.