24 september, 2009

Wally i samarbete med Hermès om superyacht

Den Monacobaserade lyxbåtstillverkaren Wally Boats har startat ett samarbete med det franska modehuset Hermès. Tillsammans ska de skapa WHY, Wally Hermès Yachts, och kommer att presentera en fullskalemodell av sitt första projekt, som blir något alldeles utanför det vanliga. Frågan är om båten är vacker…

Den första båten blir en ”revolutionerande” 58 m (190ft) lång och 38 m (125ft) bred yacht som ska presenteras på båtvarvet Ancona på Italiens adriatiska kust. Linjerna är extrema på den för sin längd enormt breda båten.

Den baseras på ett norskt så kallat Ramform skrov, vilket ska ge den 58X38 m stora båten väldigt goda innerutrymmen inklusive ett exklusivt tak i venetiansk stil, en 25 m lång swimming pool och ett akterdäck med 36 m längd.

Konstruktörerna har även tänkt på miljö och ekonomi, även om en sådan här båt i grunden är tämligen dyr både att köpa och äga. Båten är designad för att dra upp till 200 ton mindre volym av diesel per år jämfört med andra yachter i samma storlek och den har 900 m2 termiska paneler.

WHY är resultatet av ett samarbete som egentligen startade redan 2008 för att lyfta motoryachting till en högre nivå. Wally och Hermès har lika stora andelar i samarbetet och är båda två lika inblandade i både design och koncept.

Den 58X38 m stora båten erbjuder 3 400 m2 levandsutrymmen för upp till tolv gäster och 20 besättningsmän. Hon får en marschfart på 12 knop och en toppfart på 14 knop.

– Vår WHY 58X38 yacht ser väldigt annorlunda ut, men det beror på att vi är ovana vid att se sådant, säger Pierre-Alexis Dumas, konstnärlig ledare hos Hermès.

Även engelska Princess Yachts ägs av ett lyxmärkesföretag.

Länk: www.wally.com