25 september, 2009

Nya spektakulära arter upptäckta i Sydostasiens djungler

En groda med stora trubbiga huggtänder som äter fåglar, en orangeögd gecko som ser ut att vara från en annan planet och en fågel som hellre går än flyger. Dessa är några av de 163 nya arter som upptäckts av forskarna under det senaste året i Mekongområdet i Sydostasien, visar en färsk rapport från Världsnaturfonden WWF.

Forskarnas upptäcktsfärder i det biologiskt rika Mekongområdet fortsätter att överraska och en rad nya spektakulära fynd från 2008 har nu sammanställts av WWF. I rapporten ”Close Encounters” beskrivs 100 växter, 28 fiskar, 18 reptiler, 14 groddjur, två däggdjur och en fågel som lever i skogar och kring Mekongfloden i Kambodja, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och Yunnan-provinsen i sydvästra Kina.

– Upptäckterna är fantastiskt glädjande, säger Allan Carlson, tropikexpert på Världsnaturfonden WWF.

I december förra året släppte WWF en artrapport för åren 1997-2007, där bland annat världens största jaktspindel med ett benspann på 30 centimeter och en giftig, chockrosa tusenfoting visades upp. På bara tio år har över tusen tidigare okända växter, grodor, fåglar och fiskar upptäckts i de sex länder som omger Mekongfloden. Forskningen är resultatet av att länder som Kambodja och Laos blivit mer politiskt stabila.

Området är så rikt på liv att flera av upptäckterna gjordes av ”misstag”. Ett exempel är den tigerrandiga huggormen, Cryptelytrops honsonensis.

– Vi var upptagna med att fånga en ny geckoart när sonen påpekade att min hand var nära en klippavsats och huvudet på en huggorm. Vi fångade ormen och geckon och bägge visade sig vara nya arter, berättar Lee Grismer, forskare på La Sierra-universitetet i Kalifornien.

Fågeln som sällan flyger, Stachyris nonggangensis, lever på gränsen mellan Kina och Vietnam. Den observerades av forskarna eftersom den bara använder vingarna när den är rädd. Den fågelätande grodan med stora trubbiga huggtänder, Limnonectes megastomias, upptäcktes i Thailand. Leopardgeckon från en nationalpark i Vietnam, Goniurosaurus catbaensis, är en hotad art med spektakulärt utseende: orangeröda ögon, spinkiga lemmar och en fantasieggande teckning på kroppen.

Men det finns ett överhängande hot mot detta naturparadis som sakta men säkert håller på att förändra livsmiljön, nämligen klimatförändringarna. Mekongområdet visar redan tecken på ett varmare klimat och mer extrema väderfenomen med torka och översvämningar. Stigande havsnivåer och saltvatteninträngning gör att hundratals miljoner människor riskerar att drabbas av klimatförändringarna vid ett av jordens mest känsliga deltan, enligt FNs klimatpanel.

– För att bevara de här naturskatterna för framtiden måste vi förutom att bedriva effektiv naturvård i fält också få till stånd ett ambitiöst klimatavtal i Köpenhamn. En del arter kommer att kunna anpassa sig till klimatförändringarna, men många andra kommer inte att klara det, avslutar Allan Carlson.

Den nya WWF-rapporten ”Close Encounters” och pressbilder på några av de nya arterna bifogas här. För nedladdning av bilder på fler av de nyupptäckta arterna samt videomaterial: http://www.divshare.com/folder/601590-bb7

Förra årets uppmärksammade artrapport från WWF – ”First Contact in the Greater Mekong” – och bilder på några av arterna som presenterades då, finns för nedladdning här: http://www.wwf.se/press/1215310-biologisk-skatt-med-1000-nya-arter-upptackta-i-mekong-i-sydostasien

Fakta:
Bland de nya upptäckterna det senaste året finns 27 palmträd, 11 ödlor, 8 kattfiskar, 7 ormar, 6 orkidéer, 2 bananarter, 1 fladdermusart och 1 näbbmusart.