25 september, 2009

Italien ställer upp i Volvo Ocean Race 2011

Medan svenska Ericsson den här veckan har meddelat att de drar sig ur framtida tävlande i Volvo Ocean Race har ett italienskt team nu presenterat sin nya utmaning inför Volvo Ocean Race 2011. Italienaren Giovanni Soldini (43) har utnämnts till skeppare i teamet “Italia 70”, som ska segla under italiensk flagg med en helt italiensk besättning. Soldini har bland annat genomfört två enmans jordenruntseglingar och har korsat Atlanten över 30 gånger.

Bakom satsningen står en hel grupp företag, som alltså ska stödja Italia 70 under de två kommande omgångarna av Volvo Ocean Race.

Italia 70 har köpt Volvo Open 70 Ericsson 3, som vann leg fem i VOR 2008-09 som med 12 300 Nm var det längsta benet någonsin i den tävlingens 36-åriga historia.

Det italienska teamet ska börja träna inom kort för att vara så väl förberedda som möjligt inför starten, som går i spanska Alicante under hösten 2011. Målet är att skapa ett mycket starkt italienskt team. Det italienska seglarförbundet, tillsammans med Giovanni Soldini, ska även utveckla Italiens första oceanseglarskola parallellt med satsningen för Volvo Ocean Race.

Italia 70 säger att de ska göra en fräsch sportslig satsning baserad på respekt för miljön. Tillsammans med en grupp företag och i samarbete med forskningscentra och universitet ska de ta fram miljövänliga energisystem, system för sophantering med mera.

Volvo Ocean Race (före detta Whitbread Round the World Race) har alltid haft en enorm attraktionskraft på italienska seglare. Under det första racet, som seglades 1973-74, fanns tre italienska båtar med i startfältet: Guia under ledning av Giorgio Falck, CSeRB under ledning av Doi Malingri och Tauranga under ledning av Eric Pascoli. Den senaste helt italienska satsningen i tävlingen var Brooksfield under ledning av Guido Maisto 1993-94.

Italienaren Leonardo Ferragamo ställde upp med två båtar i seglingen 2001-02, men båda två (Amer Sports One och Amer Sports Too) hade den gången internationella besättningar.

Nästa upplaga av Volvo Ocean Race startar från Alicante 2011. De båtar som ska användas är Volvo Open 70, för närvarande de snabbaste enskrovs kappseglingsbåtarna i världen.

Bilden:
Italienaren Giovanni Soldini (43, längst till höger) har utsetts till skeppare för team Italia 70, som ska segla under italiensk flagg i Volvo Ocean Race 2011.