25 september, 2009

Askeladden bygger Commuter 10 RIB

Efter konkursen i vintras är norska Askeladden tillbaka igen. Företaget säger att det främst ska satsa på mindre båtar upp till 6,5 m, men har också presenterat denna häftiga RIB på 9,7 m med 740 hk motorer.

Den helt nya RIB-en presenteras i helgen under den pågående flytande båtmässan i Bergen på den norska västkusten. Askeladden Commuter 10 RIB ser på bilderna ut att bli ett riktigt fartvidunder med denna båttyps speciellt sjövärdiga egenskaper.

RIB (Rigid Inflatable Boats) togs från början fram för den professionella marknaden, där de fortfarande har ett mycket starkt fäste. En båt som Commuter 10 RIB kan dock få kunder både bland professionella användare och de som söker en fritidsbåt med ultimata sjöegenskaper.

Båten komemr att levereras med flera olika motoralternativ, drev, vattenjet eller utombordsmotorer. Vid utställningen i Bergen visas den med två stycken Volvo Penta D6 370 hk Aquamatic DPS och Volvo Pentas nya joystickstyrning.

Längd: 9,70 m
Bredd: 3,16 m
Djupgående: 0,80 m
Vikt: 5000 kg
Maxfart: ca 50 knop
Marschfart: ca 45 knop
Material i tuberna: Hypalon med gummifender
Bränsletank: 2×300 liter
Motorer: max 740 hk

Länk: www.askeladden.no