28 september, 2009

Marina känslor av Bengt Saltö

Marinmåleri har länge förknippats med segelfartyg och svunna tider. Detta vill Karlskronakonstnären Bengt Saltö ändra på med sin nya tavelutställning på Marinmuseum i Karlskrona. Vackra tavlor men med motiv som inte speglar vår egen tid, så ser ofta marinmåleriet ut .

Bengt Saltö som är en av få verksamma marinmålare i Sverige vill ändra på detta. Därför ställer han nu ut ett antal helt nya marinmålningar på Marinmuseum i höst.

– I dagens läge målas sällan eller aldrig några marina motiv av fartyg, ser man någon marinmålare så har de behållt den gamla tekniken till nya moderna fartyg som om tiden stått still, säger Bengt Saltö.

Utställningen består av ett tjugotal målningar som kraftigt skiljer sig från det vi är vana vid att se i dessa sammanhang. Det är bilder i nedtonade färger, gråskalor, svart, vitt och rena linjer som spelar mot varandra.

– Jag vill ladda varje bild med tankar, idéer som jag upplevt som ung, eller som när jag gjorde militärtjänsten i flottan. Mina målningar handlar ofta om olika känslor förmedlade i samklang mellan nutid och dåtid, förklarar Bengt Saltö.

Utställningen invigdes den 26 september klockan 14 och pågår till den 15 november.

Länk: www.marinmuseum.se