1 oktober, 2009

Ägaren vill sälja Bavaria – men varvet går bra

Det tyska varvet Bavaria Yachtbau är på väg att säljas igen. Det är den nuvarande ägaren, Bain Capital, som köpte den stora båttillverkaren för cirka två år sedan som försöker sälja varvet. Bavarias varvsrörelse har dock ett positivt kassaflöde och de frågetecken som finns härrör från Bain Capital.

Bain Capital måste göra något åt sin egen ekonomiska situation sedan två långivare, amerikanska Oaktree Capital Management och Anchorage Advisors, har köpt upp Bavarias skulder på cirka 300 miljoner Euro, enligt Private Equity News.

– Bavarias VD uppgav vid sitt besök i Sverige nyligen att varvet inte har problem utan att det är Bain Capital som har problem. Bavarias långivare tror på företaget och har förvandlat en del av varvets skulder till aktier, säger Bernt Lindquist på Bavaria Sverige.

Bain Capital köpte Bavaria 2007 när riskkapitalisterna stod som högst för 1,3 miljarder Euro. Därefter säger de sig ha investerat ytterligare cirka 400 miljoner Euro i Bavaria. Bain Capital har dock inte lyckats hålla sina egna kreditorer med bland andra Goldman Sachs och tyska Dresdner Bank, som köpts av Commerzbank, ifrån sig.

Bavaria är inte ensamt om att ha det tungt även om en vändning syns. Franska Bénéteau, en av världens största oberoende båttillverkare, italienska Ferretti och amerikanska Genmar är tre konkurrenter som har haft det minst lika tungt. Bénéteau rapporterar nu dock att de ser positiva tecken i sin försäljning.