3 mars, 2010

Lissabon ny hamn i Volvo Ocean Race 2011-2012

Efter en lång process med diverse budgivning har Lissabon utvalts som första europeiska hamn i Volvo Ocean Race, som nästa gång startar från Alicante på hösten 2011. Lisasbon, som ligger på Portugals västkust, blir målet efter den delsträcka som går över Atlanten tillbaka till Europa sommaren 2010.

Det är första gången som denna historiskt mycket viktiga hamnstad får spela en roll i världens främsta havskappsegling.

Hela 34 städer har ansökt om att få stå som värdar för någon av hamnarna inför och efter delsträckorna i kommande Volvo Ocean Race enbart i Europa. 15 av dessa genomgick en första gallring och slutligen har några städer valts ut.

– Det känns fantastiskt att en så känd stad som Lissabon nu finns med bland våra stopovers. Staden bjuder på fantastiska seglingsförhållanden som gör att våra in-port race blir extra spännande, säger Volvo Ocean Race VD, Knut Frostad.

– Lisbon är en vacker stad som kan erbjuda mycket till Volvo Ocean Race. Stoppet där kommer säkert att bli något att både se fram emot och minnas.

Portugal är som bekant en av de viktigaste seglingsnationerna. Många av de stora upptäcktsresandena utgick från Portugal när de upptäckte “nya” delar av världen.

Volvo Ocean Race började sin historia som Whitbread Round the World Race redan 1973 och är idag världens främsta havskappsegling. Tävlingen seglas med båttypen Volvo Open 70 av professionella besättningar.

www.volvooceanrace.com

Bilden:
Fr. v. Antonio Costa, borgmästare i Lissabon, Knut Frostad, VD för Officer Volvo Ocean Race, och Joao Lagos, ordförande för Lagos Sports.