20 april, 2010

Ny rutt klar för Volvo Ocean Race 2011-12

Nu är rutten offentlig för Volvo Ocean Race 2011-12. Den här upplagan av tävlingen avgörs i ett helt nytt format främst i de städer som står som värdar för kappseglingen. Starten går från Alicante i Spanien och målgången sker i Galway på Irland. För första gången avslutas Volvo Ocean Race med ett In-Port race, som alltså hålls i Galway. Flera mycket välkända platser får besök av kappseglarna, bland andra Azorerna, Fernando de Noronha vid Brasiliens kust och Fastnet Rock, den sydligaste platsen på Irland.

Det nya schemat för seglingen omfattar bland annat fulladdade seglingar vid de olika stoppen i hamnarna. Förr om åren kunde båtarna ligga stilla flera veckor i hamnar i väntan på nästa start och för mindre reparationer, men nu hålls tempot uppe på ett helt annat och mycket bättre sätt.

– Vi hade två målsättningar med att förändra programmet vid våra stopover, säger Knut Frostad, VD för Volvo Ocean Race.

– För det första har vi minskat tiden som teamen kan vara i land och tiden mellan In-Port race och starten av varje leg. På så sätt sänker vi kostnaderna för teamen och deras sponsorer, men vi har samtidigt ökat den tid som varje team kan lägga ner på reparationer och underhåll av sin båt.

– För det andra kan vi underhålla den lokala publöiken på ett bättre sätt. Det är spektakulärt att få se båtarna i Volvo Ocean Race och under en lång weekend kan vi bjuda på väldigt mycket fin underhållning.

Pro-Am race står först på programmet vid stopovers. Dessa seglingar räknas dock inte med i den totala poängsumman.

Därefter följer Volvo Ocean Race teams seglingar i två In-Port races och finalen vid varje sopover är starten av följande leg.

www.volvooceanrace.com/ports/