25 maj, 2010

Premiär för Fineliner 33 Hybride dieselhybrid

Nu finns den holländska båten Fineliner 33 i en hybridversion. På båtmässan HISWA i Amsterdam ska Fineliner Yachting presentera Fineliner 33 Hybride, som de utlovade redan förra året. Fineliner Yachting monterar den 5-cylindrigda 165 hk TDI-motorn från Volkswagen-Marine tillsammans med en Iskra elektromotor för att få fram ett riktigt bra drivpaket för en marin tillämpning.

Kombinationen gör att båten kan drivas med antingen diesel eller el. Båten kan därmed köras helt tyst tack vare eldriften.

Fineliner 3 Hybride finns redan på marknaden och kan testköras hos varvet och dess återförsäljare.

Specifikationer Fineliner 33 Hybride:
Skrov: Polyester
Längd ö a: 10.0 m
Bredd: 2.45 m
Djup: 0.6 m
Vikt: 2 300 kg
Vattentank: 80 l.
Bränsletank: 270 l.
VW-Marine dieselmotor 165 hk / 5 cylindrar
ISKRA elektromotor 7 kW
Pris grundutförande: €159,500 inklusive moms

Volkswagen TDI 165-5 motor (165 hk) har en volym på 2,5 liter. Den har direktinsprutning med tvåstegs insprutare och elektronisk motorkontroll (MDC) med minnesfunktion. Motorn har turbo och justerbara blad (VTG turbo). Den ger ett vridmoment på 310 Nm vid 2 500 rpm.

Iskra är en av de större tillverkarna i världen av elektromotorer. Iskras elmotor/generator är kopplad till Volkswagen-Marine motorn via en hydraulisk koppling. Den vattenkylda amskinen ger 7kW med 48V DC. Den är kopplad till ett batteripack med 8 Optima djupurladdningsbatterier från Studer, kallade XTM 2600 combi.

www.finelineryachting.nl