25 maj, 2010

Fiskar presenterar ny generation båtar

Fiskars båtverksamhet lanserar en ny typ av båtkollektion vid sidan av Nordens populäraste motorbåt, Buster. Kollektionen heter Drive Boats och har inspirerats av sportbilar. De första modellerna i kollektionen är 5,6 meter långa öppna båtar: mittkonsolbåten Sport Console 56 och den genomgångbara båten Convertible 56 med vindruta. Båtliv återkommer med egna intryck efter att ha kört de allra första båtarna vid presslanseringen 25 maj i Stockholm.

Pressrelease:

Den nya kollektionen har formgivits av de svenska båtdesignerna Ocke och Ted Mannerfelt, kända för sina tävlings- och sportbåtar, i samarbete med Fiskars båtverksamhet. Målet var att skapa en säker båt med utmärkta kör- och användningsegenskaper som förnyar det traditionella tankesättet.

”Drive är en ny slags smart båt med rena linjer. Den är avsedd för människor som uppskattar bra design, noggrant genomförande med känsla för detaljer samt prestationskraft”, beskriver båtdesignern Ocke Mannerfelt.

I Fiskars kollektion representerar Drive en ny, mer urban syn på båtlivet. Nya grupper av människor har fått upp ögonen för livet på vattnet och är inte nödvändigtvis intresserade av stugliv eller fiske. Istället lämnar man båten vid kajen efter dagens utflykt eller tar den tillbaka till gården på en trailer.

”Efter att Drive-båtarna har offentliggjorts har Fiskars två båtkollektioner som omfattar målgrupperna som tycker om fiske, förbindelsebåtar och stugliv och de som bara vill ha en båt för nöjes skull. Drive-båtarna är avsedda som nöjesbåt för stadsbor och Buster som en mångsidig fritidsbåt”, förklarar Juha Lehtola, chef för båtverksamheten på Fiskars.

Drive-kollektionen kommer i framtiden att utökas till att omfatta de viktigaste båttyperna. Lehtola betonar att Fiskars i egenskap av stor tillverkare av motorbåtar har resurser för en kompetent och djupgående produktutveckling och för en långsiktig utveckling av båtkollektionen. Det syns i produkternas utformning, funktion och kvalitet.

Inspiration från sportbilar och tävlingsbåtar
Inspirationen till Drive-båtarnas lösningar kommer från sportbilar, något som huvuddesigner Ted Mannerfelt, som ansvarar för formgivningen av Drive-kollektionen, har erfarenhet av. Man har även tagit intryck av Mannerfelt Design Teams specialområde, tävlingsbåtar. Båtarna som byrån designar har vunnit uppemot 20 världsmästerskap i tävlingar på öppet hav.

De första båtarna i Drive-kollektionen har samma yttermått, men skiljer sig tydligt från varandra vad gäller användningsändamål. Sport Console är en båt som passar för mångsidiga vattensporter och som kombinerar de goda sidorna hos en vattenskoter och en traditionell motorbåt. Stilrena Convertible passar i sin tur bäst för en dagsutflykt och rymmer upp till sju personer.

”När man kör Drive-båtarna känns det som om man kör en förstklassig sportbil. Man sitter tryggt och lågt i båten och instrumentpanelen och vindrutan är billiknande”, förklarar Mannerfelt.

Aluminiumskrovet för i sin tur tankarna till en SUV. Den hållbara och styva bottenkonstruktionen gör att båten är tyst, säker och lätt att hantera. Drive-båten svarar tydligt och exakt på förarens styrrörelser.

”Vi har gedigna kunskaper om båtar. Fiskars båtverksamhet har 35 års erfarenhet av formgivning och tillverkning av motorbåtar”, konstaterar Juha Lehtola.

Båda båtarna är avsedda för motoreffekter på 75–125 hästkrafter.

http://www.driveboats.com

http://www.mannerfeltdesignteam.com