9 juni, 2010

Ostindiefararen på väg mot Stockholm

Nu är Ostindiefararen Götheborg på väg till Stockholm och det kungliga bröllopet. Det var igår omkring klockan 17.30 som Ostindiefararen kastade loss från hemmapiren i Götheborg och satte segel mot huvudstaden. Seglatsen väntas ta cirka sex dagar och måndagen den 14 juni klockan 12.00 lägger hon till vid Skeppsholmen i centrala Stockholm. Skeppet kommer att vara en central del i bröllopsfirandet och det arrangeras bland annat en middag ombord med Sveriges landshövdingar, kungaparet och kronprinsessparet.

Omkring klockan 17.30 kastade Ostindiefararen Götheborg loss från hemmapiren i Göteborg, sköt salut och satte sedan kurs mot Stockholm. Seglatsen väntas ta cirka sex dagar och måndag den 14 juni klockan 12.00 lägger hon till vid Skeppsholmen i centrala Stockholm där hon kommer att ligga under hela bröllopsveckan.
– Att segla från Göteborg till Stockholm är en väldigt fin sträcka men oturligt nog ser det ut att bli ganska dåligt väder. Förhoppningen är att det ska spricka upp under vägen och att de sista dagarna blir riktigt fina, säger Peter Kaaling, kapten ombord på Ostindiefararen Götheborg.

Väl framme i huvudstaden kommer skeppet vara en central del i det kungliga bröllopsfirandet. Den 16 juni arrangeras bland annat en middag ombord med Kungaparet, Kronprinsessparet och Sveriges landshövdingar där varje län är representerat med landshövdingen och tre särskilt utsedda invånare. Underhållningen står bland annat Göteborgsoperan och artisten Stefan Andersson för. Middagen lagas av ett kockteam på cirka 16 personer med stjärnkocken Leif Mannerström i spetsen.

– Ostindiefararen Götheborg är en perfekt plats för den här typen av arrangemang och det ska bli ett sant nöje att tillsammans med några av Sveriges bästa kockar få servera den här menyn som är framtagen och inspirerad av svenska landskapsrätter, säger Leif Mannerström.

Klockan 12:00 den 14 juni lägger Ostindiefararen Götheborg till vid Skeppsholmen i centrala Stockholm. Skeppet kommer att vara öppet för allmänheten dagtid tisdagen den 15 juni till fredagen den 18:e. Skeppet är en del av arrangemanget ”Love Stockholm 2010” som pågår i två veckor, från och med nationaldagen den 6 juni, fram till och med bröllopsdagen den 19 juni.

www.soic.se