22 juni, 2010

Brokigt och blandat

Det skall villigt erkännas, den svenska kustbevakningen har, som organisation, fått sina slängar i den här spalten då och då. Men nu verkar det banne mig som det är närmast synd om samma organisation Uppenbarligen sitter KBV längst ut på den statliga stickan och måste ta hand om allt vad regering och riksdag hittar på.

Det finns dock ljuspunkter, läs om John Harrysson, sjöman och kustbevakare med perspektiv.

Värre är det förstås med miljöministern. Denne vill införa absolut tömningsförbud för toaavfall från fritidsbåtar – skäl: fosfor och kväve övergöder Östersjön. Böter och fängelse väntar syndaren.

Samtidigt tycker han att det räcker att snällt be den värste förorenaren – det svenska jordbruket – på frivillig väg minska tiotusenfalt värre utsläpp.

Luktar det politisk opportunism?

Förresten, sällan har en så kuslig verklighetsbeskrivning av svenskt båtliv och dess föroreningar getts som i de skäl samme minister anför för sitt toaförbud. Jag fick faktiskt gåshud – badar ju i vikar och till och med gästhamnar sommartid.

Men så kom jag på det, ministern har förstås en alldeles egen vik, långt borta från verkligheten där även Transportstyrelsen förmodligen badar.

Skönt.

För oss andra är det inga problem. Ingen skiter i viken och kissar gör vi ju bakom busken på ön.

Så har vi gjort länge vad än svartmålarna säger.

Så jag fortsätter med morrondoppet direkt från badbryggan – även i Hunnebostrands fina hamn.

Sällan smakar fikat så ljuvligt…

Glad båtsommar, förresten.

Kommentarer

Peter 19:33:45 2010-06-27

Jag har aldrig tänkt att råna en bank. Ingen i min bekantskapskrets är bankrånare. Ändå tycker jag det känns helt OK att det finns en lag som förbjuder bankrån.
Lasse har aldrig tömt toaletten i badviken och känner uppenbarligen ingen som gör det heller. Ändå är han helt emot att det finns en lag som säger att den som gör det får böta. Jag fattar liksom inte vitsen med det…?

Bengt Nordé 22:02:31 2010-07-05

Klipp ur Expressen 2010.07.05

Bajs i badvattnet på Roskildefestivalen
Roskildefestivalen har tvingats stänga en badplats efter att vattnet förorenats av festivalbesökare som uträttat sina behov i badvattnet, skriver norska Dagbladet på nätet.

Kanske dags att förbjuda badande också

Conny N 16:28:32 2010-07-06

Jag har aldrig upplevt männisokrs bajsande som ett problem i skärgården…. aldrig sett en bajskorv i badviken.

Känns som om man vill slå in öppna dörrar.
Och som svar till Peter. – Vi kan inte förbjuda allt.

Ljungbergarn 00:30:12 2010-11-25

Skitlarvigt!