29 juni, 2010

Stökig midsommarhelg till sjöss enligt Kbv

Fint väder och mycket folk till sjöss gjorde midsommarhelgen förhållandevis stökig för Kustbevakningen. I stockholmsregionen greps 21 personer för sjöfylleri. En dödsolycka inträffade också utanför Karlskrona. I större delen av landet har den nya sjöfyllerilagstiftningen haft god effekt på sjösäkerheten.

De flesta båtförare har under midsommarhelgen hållit sig nyktra visar de sållningsprover som Kustbevakningen tagit på ett flertal platser runt om Sveriges kust. I Stockholmsregionen rapporterades dock 21 båtförare för sjöfylleri och grovt sjöfylleri.

– Den nya lagstiftningen har utan tvekan haft en preventiv effekt. Jag är övertygad om att Kustbevakningens arbete med den nya lagstiftningen avsevärt har höjt säkerheten till sjöss. Anledningen till att utfallet är så högt i just Stockholmsregionen beror på en kombination av bra väder, otroligt mycket båtar ute i skärgården och en intensiv övervakning från vår sida, säger Kenneth Neijnes, regionchef för Kustbevakningens östra och norra region.

Hittills i år har man i östra regionen rapporterat 50 båtförare för sjöfylleri. Detta är 30 fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol.
I norra regionen rapporterades under midsommar helgen nio båtförare för sjöfylleri, i västra tre och i södra en.

Under midsommaraftonens kväll inträffade en allvarlig olycka utanför Karlskrona då en mindre fritidsbåt sjönk. Fyra personer räddade sig in till land, medan en hittades senare och fördes med helikopter till Blekingesjukhuset där han senare avled.