16 juli, 2010

Ovanligt många huggormar en fara för hunden

Det verkar vara ovanligt många huggormar ute i markerna den här sommaren. Försäkringsbolaget If får dagligen samtal från oroliga hundägare vars hund blivit biten. – Blir hunden biten ska man se till att snabbt ta sig till en veterinär. Särskilt små hundar, samt mycket unga och gamla hundar, riskerar att dö utan behandling, säger Jenny Stenberg, hundexpert på If.

Försäkringsbolaget If har hittills i sommar fått in flera samtal varje dag från oroliga hundägare vars djur blivit bitna av en huggorm.

– Vi får in betydligt fler samtal än vanligt, säger Jenny Stenberg.

Vid lindriga fall av huggormsbett blir hunden bara svullen på platsen för bettet. I de svåraste fallen kan hunden dö eller få allvarliga lever- och njurskador. Bett i tassen är farligare än bett som tar exempelvis i nosen.

Det går inte att säga på förhand hur en viss hund reagerar på ormbett, även om stora, unga hundar oftast klarar sig bättre än små. Därför ska man alltid uppsöka veterinär om hunden blivit biten.

Förebyggande tablett i fickan
Är man ofta ute i skärgården, skogen eller andra platser där det är långt till en veterinär så bör man i förebyggande syfte kontakta en veterinär och be att få utskrivet en tablett kortison som är anpassad för hundens storlek.

– En kortisontablett är alltid bra att ha med sig i fickan och ge hunden tillsammans med lite vatten om den skulle bli huggormsbiten. Då har man köpt sig mycket värdefull tid, men man måste ändå alltid ta hunden till veterinären, säger Jenny Stenberg.

Det är viktigt att en huggormsbiten hund inte får springa eller röra sig hastigt, eftersom den ökade blodcirkulationen då gör att giftet sprids stabbare i kroppen. Om det är möjligt är det bäst att bära hunden för vidare transport till veterinär.

Kostnader för veterinärvård till följd av huggormsbett täcks alltid av hundförsäkringen. Medicinkostnader kan också ersättas, beroende på vilken typ av försäkring man har.