4 augusti, 2010

Sveriges längsta kräftskiva vid Göta kanal

Lördagen den 14 augusti är det premiär för Sveriges längsta kräftskiva. Längs med Göta kanal blir det kräftfiske, kräftkokning och kräftfester på många platser mellan Sjötorp och Mem. – Det här kommer att blir en folkfest som vi hoppas ska bli en tradition. Längs med Göta kanal har vi ett fantastiskt kräftvatten för hela familjen, och det vill vi lyfta fram, säger Anna Meyer, informationschef på Göta kanalbolag.

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktion med över tre miljoner besökare varje år. Kanalen, som sträcker sig mellan Vänern och Östersjön, har ett populärt och familjevänligt fiskevatten. Under augusti och september finns det många möjligheter att fiska och äta kräftor längs med kanalen, och den stora höjdpunkten för alla kräftälskare blir lördagen den 14 augusti.

– Vi kommer bland annat att ha Kräftival i Motala hamn, kräftskiva i Karlsborg och en barnfestival i Ljungsbro. Tanken är att både vuxna och barn ska kunna njuta av upplevelsen kring kräftorna såväl som själva kräftorna, säger Anna Meyer.

Kräftfiskepaket
På flera platser längs Göta kanal finns det kräftfiskepaket i olika prisklasser. Inte minst för barn kan det vara en spännande upplevelse att fiska egna kräftor under månens sken i den ljumma sensommarnatten.

– Ett exempel är ett tvådagarspaket i Borensberg med övernattning och kräftfiske. Där kan man krypa in i den vedeldade bastun medan man väntar på att kräftorna ska krypa in i burarna, säger Anna Meyer.

Här är Sveriges längsta kräftskiva lördagen den 14 augusti:

– Kräftfiske och kräftskiva i Karlsborg. Provsmakning och tips av kock, kräftfiske för barn under dagen, stor kräftskiva i kanalhamnen, köp biljetter på 0505-131 11.

– Kräftival i Motala hamn. Försäljning av kräftor, kräfttävling för barn, bästa kräftkock utses, aktiviteter för hela familjen. Turistbyrån 0141-22 52 54.

– Upplevelsekväll vid Göta kanal i Ljungsbro. Barnfestival med kräftfiske, allsång och Utomhusbio, www.ljungsbro-sportfiskare.se.

– Maltes Fisk i Sjötorp, 070-895 52 92. Försäljning av kokta kräftor. Även försäljning av nyfiskade kräftor från båt.

– Restaurang Kajutan i Sjötorp serverar kräftor på uteserveringen vid kanalkanten, 0501-515 90

– Norrqvarn Hotell och konferens, 0501-507 70. Kräftor som tema på kvällens meny.

– Nya Kanalstugan i Töreboda, 0506-165 00. Kräftskiva med utsikt över Göta kanal.

– Wassbacken Café, Camping & Vandrarhem, 0506-520 56. Kräfttallrik i caféet.

– Kanalkrogen, Bergs slussar, 013-600 76. Kräfttallrik serveras i restaurangen

– Kapten Bille’s Café, Norsholm, 011-545 50. Kvällens special: Ett halvt kilo kräftor, bröd och smör, nubbe/öl/alkoholfritt.

Kräftfiskepaket längs Göta kanal, erbjuds under augusti – september:
– Wassbackens Café och Camping. Kräftfiske på Göta kanals västgötasida. Inkvartering i stuga eller vandrarhem. Eftermiddagen och kvällen ägnas åt kräftfiske och kokning av kräftorna. Period: 6/8-26/9. Pris: Vuxen: 800:-, Barn 8-12 år: 380:-, Barn 2-7 år: 90:-. I priset ingår logi, frukost, kaffe samt lån av kräftburar. www.wassbacken.com, 0506-520 56.

– Tåtorps Café och Logi, Göta kanal. Kräftfiske i sjön Viken. Efter mat och dryck och burarna vittjats, kokas fångsten intill kanalen. Period: 1/8-30/9. Pris per person: 1 450:-. I priset ingår boende, frukost, fika, middag, kräftburar och agn. www.tatorp.se, 0506-530 86.

– Glasbrukets Vandrarhem och Lägenheter. Två dagars kräftfiske. Bo i Glasbrukets lägenheter eller vandrarhem i Borensberg. Eftermiddagen och kvällen ägnas åt kräftfiske och kokning och möjligheter till att basta i den vedeldade bastun. Under dagen kan du ta en cykeltur längs Göta kanal. Period: augusti-september. Pris från: 595:-/person, barn max 12 år 395:-. I priset ingår logi inkl lakan och frukost, bastu, kräftburar och agn. www.glasbruket.eu.

Resemagasinet Göta kanal med cykel- och turistkarta. Ladda hem den på Resemagasinet Göta kanal 2010

www.gotakanal.se

Foto: AB Göta Kanalbolag.