12 oktober, 2010

Hajvecka på Havets Hus

I samband med European Shark Week 9-17 oktober uppmärksammar Havets Hus hajar och framförallt deras utsatta situation. Under hela veckan kommer man att kunna lära sig mera om hajar, träffa företrädare för föreningen WeLoveSharks och gå hajtipspromenad i akvariet. Dessutom kan alla barn delta i en teckningstävling. På helgerna kommer det finnas extra många från WeLoveSharks i akvariet för att svara på frågor och prata om “Finning – Hotet mot Hajar”.

Hajar är fantastisk djur som överlevt på jorden i 400 miljoner år. Tyvärr har överfiske, bifångst och miljöförstöring gjort att nästan alla hajbestånd i världen har minskat dramatiskt och en tredjedel av de europeiska hajarterna är i dag utrotningshotade. Hajar växer och fortplantar sig långsamt och är därför extra känsliga för högt fisketryck. Ett stort hot mot hajarnas överlevnad är ”finning” – fiske då man avlägsnar fenorna medan resten av hajens kropp kastas överbord. Ofta lever hajarna när de kastas överbord och de förblöder på havets botten. Många länder har infört förbud mot finning men EU:s förbud är ett av de mest tandlösa av dem. Men att finning fortsätter är kanske inte så svårt att förstå när fiskarna kan tjäna 10000-tals kronor på en enda valhajsfena!

Havets Hus kommer att uppmärksamma hajar och deras utsatta situation under European Shark Week 9-17 oktober. Till vår hjälp har vi engagerade människor från föreningen WeLoveSharks som ofta kommer finnas i akvariet för att svara på frågor och berätta om hajar. Dessutom kommer det att finns en massa olika hajrelaterade aktiviteter i akvariet under veckan. Bland annat kommer alla barn kunna delta i en teckningstävling. Eller varför inte testa dina hajkunskaper i Havets Hus hajtipspromenad, fina priser utlovas. Dessutom kommer en blåhajsmodell ställas ut – vågar du fota dig med hajen?

På helgerna, den 9-10 och 16-17 oktober kommer det finnas extra många från WeLoveSharks på plats och de kommer att visa bilder och berätta mer om finning.

PROGRAM
Varje dag 9-17 oktober
Hajfakta i akvariet – Vet du vad som är sanning eller myt?
Hajtipspromenad – Fina priser utlovas!
Teckningstävling för barn – Vem vinner hajen?
Blåhajsmodell ställs ut – Vågar du fota dig med blåhajen?
Föreningen WeLoveSharks finns i akvariet
Extra helgprogram 9-10 och 16-17 oktober
Kl 11.30 & 13.30 We Love Sharks visar bilder och berättar om “Finning – Hotet mot Hajar”

Info: www.havetshus.se