4 mars, 2011

Sommaren möter på Allt för Sjön

Sommardrömmar är årets tema på Allt för sjön. Redan på entrétorget välkomnas besökarna av sommaren. Vågskvalp, lukten av nystekt strömming och där borta vid trampolinen har någon lagt ifrån sig badrocken och hoppat i vattnet. Ja, sceneriet är hämtat från entrétorget på Allt för sjön och det är de intryck som välkomnar mässbesökaren till årets Allt för sjön.

– Vi har gjort om en hel del för att få fram sommarkänslan på mässan. Även i Östra entrén har vi laddat med ett sommarcafé. Där har Audi utökat sitt sponsorskap med och tagit en stor plats invid caféet, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.
Inne i Alfa-hallen har, som utställarna själva önskat, motorbåtsbryggan tagits bort för att lämna plats åt utställarnas egna montrar. Flera utställare, som till exempel Bavaria och Bénéteau, har också valt att samla både sina motorbåtar och segelbåtar på en och samma plats.

– Mässan är också större än förra året, både till antalet utställare och antalet båtar. Det vittnar om att mässan är en stark och attraktiv marknadsplats, kanske den viktigaste i Norden, säger Thomas.

Segelbåten Elan 350, som valdes till Årets segelbåt av europeiska båtjournalister nyligen, fick inte plats inomhus.
– Men vi hittade ändå en riktigt bra plats, säger Thomas. Precis utanför entrén och där blir den en bra skyltplats och attraktion för förbipasserande. Ytterligare en bra skylt- och annonsplats för Allt för sjön är den stora lastbil som Nord West dekorerat och ställt upp utmed Huddingevägen som dagligen passeras av 40 000 bilar.

Fem procent av besökarna som kommer till Allt för sjön, har avdelningen Classic Boat Show som ett av sina främsta intressen på mässan. I år är temat MYS 40 år. I föreningen MYS, Motor Yacht Society, finns de vackraste och mest mytomspunna äldre motorbåtarna i Sverige. Flera av klubbens medlemmar ställer ut sina klenoder vilket blir en mycket vacker syn.

– I år har vi också lyckats samla alla de stora sjöorganisationerna; Polisen, Kustbevakningen, Sjöräddningen och Transportstyrelsen på en och samma plats med en stor gemensam pool i mitten. Här de visar upp hur de samverkar i till exempel sjöräddningssituationer, säger Thomas. I montern kan också båtägare och familjer få information om nya bestämmelser till sjöss som rör säkerhet, miljö samt nya lagar och förordningar som trätt i kraft nyligen.

Allt för sjön är en mässa för hela familjen. För barnen finns en rad aktiviteter. En avdelning som många barn älskar är Hela havet stormar där det, precis som i skolan, gäller att inte nudda golvet/vattnet. I andra montrar får barnen bygga båtar av mjölkpaket som de tävlar med. De får även lära sig sjövett på ett pedagogiskt och roligt sätt. Som vanligt finns också den populära bassängen där alla kan segla radiostyrda båtar.

I avdelningen Det enkla Båtlivet rustas en segel- respektive motorbåt upp av elever från Marina Läroverket i Danderyd. Båtarna har köpts in och auktioneras ut till högstbjudande efter elevernas omfattande renovering som pågår under mässan. Syftet är att visa upp hur billigt och enkelt det kan vara att äga och sköta en båt som på kort tid kan förverkliga sommardrömmen. Samarbetspartners i Det enkla båtlivet är Sweboat och Hamnen.se

”Ren botten utan gift” är en stor miljösatsning som görs av bland annat Naturvårds¬verket, Svenska Båtunionen, Kemikalieinspektionen, Vinnova med flera. Syftet är att stimulera utvecklingen av olika giftfria lösningar för att hålla båtskrov rena från påväxt. I montern kommer tio av de mest lovande svenska och internationella giftfria lösningarna att visas upp. En jury, som representerar betydelsefulla svenska kundgrupperingar, kommer att bedöma koncepten.

För andra året i rad delas priset Årets nyhet ut. Syftet med tävlingen är att lyfta fram innovativa marina produkter för allmänheten samt inspirera till en stark utveckling av innovativa, designade och miljöanpassade produkter för marint bruk.

Och naturligtvis. Mässan visar 2011 års båttrender, både vad gäller nya motor- och segelbåtar, de nya tillbehören och det marina modet 2011.