28 mars, 2011

Sportfiskemässan kastar loss i Jönköping

Årets stora händelse för alla sportfiskare startar fredagen 1 april på Elmia i Jönköping. Det är den sjunde upplagan av Sportfiskemässan som samlar tusentals sportfiskare och drygt 100 aktörer från branschen för att hämta inspiration, se på nyheter och skapa längtan inför den stundande sportfiskesäsongen.

Sportfiskemässan väntas i år bli större än någonsin – både i antal utställare och publik. Det kommer att bli en aktiv och lärorik mässa för alla åldrar – nybörjare som proffs.

För barn i åldrarna 7-12 erbjuds bland annat att gå på fiskeskola, där man lär sig om olika fiskemetoder, fiskarter och vattenmiljö. För tjejer finns det ett speciellt torg där man anmäler sig för att lära sig flugkastteknik och binda en fluga.

På Flugbindartorget samlas många skickliga flugbindare från Sverige och utlandet. Bland annat hittar man Johan Klingberg här som visar hur man binder mönster och ger praktiska tips.

Här följer några höjdpunkter – dag för dag.
• Under fredag bjuds alla skolklasser från årskurs fyra upp till gymnasiet från Jönköping till mässan för att få kunskap om sportfiskets möjligheter och positiva värden. Eleverna får prova på allt från kast- och dragbassänger, flugbindning, fiskesimulatorer, lyssna på föreläsningar till att delta på fiskeskolan.
• På lördag kl 15.00 hålls en auktion med fiskeprylar från de stora redskapsföretagen till förmån för Älvräddarna, en ideell organisation som kämpar för fria vatten. Är man intresserad av Älvräddarnas fantastiska arbete kan man lyssna på Christer Borg som intar scenen fredag kl 13.30 och lördag kl 11.30.
• På söndag vid lunchtid går finalen för det inofficiella nordiska mästerskapet i Edgeflyfishing Switchcast Competition, som är en vidareutveckling av förra årets succé Edge Switchcast Competition. Tävlingen är en överhandstävling som går ut på att kasta så långt som möjligt under två minuter med ett Switchcast. Kvalen går på fredag och lördag.

Idoler och kändisar till mässan
Utöver ovannämnda kommer fler idoler och kända profiler till mässan.

Gäddexperten Torbjörn ”Buster” Odén från Bios, ger prov på sina färdigheter i dragbassängen kl 11.00 varje dag. Två av Europas främsta predatorfiskare, Luc Coppens från Belgien och Sylvain Legendre från Frankrike, demonsterar det senaste inom vertikal, drop-shot och jerkbaitfiske på lördag kl 12.30 i dragbassängen.

En av Sveriges främsta gäddfiskeprofiler Stefan ”Trumman” Trumstedt visar det senaste inom predatorfiske, bland annat flera olika vertikaljiggar och gäddbeten. Fiskeexperterna William Moberg Faulds och Peter Sjöfin från TV 4:as fiskeprogram är på plats samt tv-profilen tillika Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind, som håller i scenaktiviteterna.

Slutligen kommer melodifestivalaktuella sportfiskaren Pernilla Andersson till Abu Garcias monter på söndag kl 12.00–13.30 för att signera skivor och spela låtar live.

Info: www.sportfiskemassan.se