30 mars, 2011

True North Yachts i USA bygger 34 fots hybrid

Även de amerikanska båtvarven vill vara med och bygga hybridbåtar. Den här nyheten kommer från True North Yachts, som är kända för sina klassiskt eleganta båtar. Deras alternativ är denna 34 fots diesel-elektriska hybrid “34G”. True North 34G kan köra i över fyra timmar med en fart upp till sex knop endast på eldrift. Som reserv finns en kraftfull dieselmotor, som kan ta vid när elen sinar.

Dieselmotorn är en 280 hk sexcylindrig Steyr motor för konventionell drift. Marschfarten med enbart dieseln är 19 knop (22 knop toppfart) och en god räckvidd på 250 Nm.

True North anser att Steyrs lättviktsmotor ger många ytterligare fördelar till båtmodellen, förutom de rent miljömässiga fördelarna. Båten går lugnt och tyst med noll utsläpp vid eldrift och även med dieseldrift sägs den ha en mycket lugn gång.

Elsystemet är på 48V för laddning av batteribanken med mera. Laddningen sker med Mastervolt kombinerad inverter och laddare.

True North 34G har även flera andra nyheter, som till exempel LED-belysning både ute och inne, vilket minskar effektförbrukningen med 75%. Dessutom behöver lamporna i princip aldrig bytas ut. På taket finns solceller som ständigt håller batterierna laddade (på samma sätt som på Greenline 33 Hybrid).

Kolfiber och andra viktbesparande material har använts på flera platser i båten, något som också bidrar till lägre energiförbrukning totalt sett.

Tekniska specifikationer:
Längd: 11,5 m
Bredd: 3,75 m
Djupgående: 0,65 m
Deplacement: 6 200 kg
Bottenvinkel akter: 22 grader
Bränsle: 680 liter
Vatten: 245 liter
Standardmotor: 1 x 370 hk Diesel
Alternativ motor: 1 x 435 hk Diesel

Info: www.tnyachts.com