8 april, 2011

Premiär för Abu Dhabi Grand Prix nästa helg

Tio båtar kommer att finnas på startlinjen vid Lulu Island, när starten går för Abu Dhabi Grand Prix nästa vecka. Premiärtävlingarna för årets säsong i UIM Class 1 World Powerboat Championship hålls 13-15 april. Det verkar redan nu som om det blir en mycket spännande säsong med högt kvalificerade team.

Bland förutsättningarna i år finns nya tekniska regler för båtarna, nya team och förare. Dessutom återkommer Spirit of Qatar, vilket alltsammans är bra ingredienser för att höja temperaturen inför premiären.

Säsongspremiären i Class 1 Championship innehåller ett av de mest välkvalificerade startfälten hittills: tre team från Mellanöstern tävlar mot sex team från Europa, sju av tio team använder V12-motorer i stället för V8:or. Dessutom finns hela fyra världsmästare med på startlinjen i Abu Dhabi.

I de välkända blå båtarna finns förra säsongens mästare i Victory Team, Arif Al Zafeen och Nadir bin Hendi, som kör för teamet från Dubai. Dessa båda mästare har dominerat tävlingarna de två senaste säsongerna och de försvarar i år sina titlar som världsmästare, Europamästare och Mellanösternmästare. Duon siktar på att ta ännu fler segrar i år.

Team Abu Dhabi hoppas kunna dra fördel av att köra på hemmabana. Bland övriga hoppfulla finns Emirati Rashed Al Tayer och den amerikanska stjärnföraren John Tomlinson, som vann både VM- och EM-titlarna 1997.

Spirit of Qatar gör en tvåbåtsattack med Sheikh Hassan bin Jabor Al-Thani och den åttafaldige världsmästaren Steve Curtis. De ska förhoppningsvis leda teamet till sin första seger i Class 1 sedan 2008. Matteo Nicolini, som vann EM tillsammans med Sheikh Hassan 2005 och tog teamets senaste vinst i Dubai 2008, kör tillsammans med nykomlingen Ali Al Neama. Spirit of Qatar 95 och 96 kör båda med Skema-Lamborghini V12:or.

Norges hopp för framgång hänger på teamen Welmax och Relekta – båda kör Mercury-Class 1 V8:or.

I Welmax kör teamkamraterna Kolbjorn Selmer och Jorn Tandberg, som ska försvara titeln de tog i Edox Pole Position.

Abu Dhabi Grand Prix, Abu Dhabi – UAE

Wednesday, 13 April
12.30 drivers course viewing on Class 1 rib
14.00-16.00 official practice

Thursday, 14 April
09.30-10.00 official practice
10.15-11.30 Edox Pole Position
15.30 Abu Dhabi Grand Prix – race 1

Friday, 15 April
09.30-11.00 official practice
15.30 Abu Dhabi Grand Prix – race 2