9 maj, 2011

Ny teknik ger oslagbar täckning i Stockholms skärgård

Det senaste kvartalet har den mobila bredbandsoperatören Net 1 förbättrat räckvidden och täckningen i nätet i Stockholms skärgård. Med ny teknik s.k. boomer cell sträcker sig Net 1s nät mer än 100 km från masterna längs med kusten, vilket ger uppkoppling i hela skärgården och långt ute till havs.

– Den här innebär viktiga fördelar för alla skärgårdsboende och båtägare som är beroende av internetuppkoppling. Det kan handla om alltifrån tillgång till aktuella väderleksrapporter till underhållning de dagar vädret gör att man hellre stannar hemma eller i hamn. Finns det barn i båten uppskattar de ofta möjligheten att spela spel eller hålla kontakten med sina vänner via Facebook, säger Fredrik Sidhagen, Försäljnings- och Marknadschef på Net 1.

Uppkoppling till havs
Det senaste kvartalet har Net 1 gjort en rad satsningar i Stockholms skärgård, som förbättrat möjligheten att vara uppkopplad till havs. Net 1 har bland annat lanserat en uppgradering kallad boomer cell vilket gör att räckvidden från masterna längst kusten utökas till över 100 km, eller 50 sjömil.

– För seglare har detta stor betydelse då de är mycket beroende av uppdaterad väderdata men även en pålitlig internetuppkoppling där man kan använda sig av Skype eller liknande för att kommunicera, säger Fredrik Sidhagen.

– Net 1s täckningsgrad är överlägsen andra 3G-nät i havsbandet, vilket vi hade stor nytta av under Gotland Runt. Via internet kunde besättningen ladda ned väderprognoser mycket snabbare än tidigare, vi kunde helt enkelt vara uppkopplade mot internet under mycket längre tid, säger Roger Nilsson som seglat 8 jorden runt kappseglingar.

Net 1 rustar för högre hastighet och ökad täckning
Net 1 fullbordade i slutet på 2010 moderniseringen av mobilnätet i Sverige – tidernas största investering i det vidspännande lågfrekvensnätet 450. Net 1 har idag en täckning på över 95% av Sveriges yta med Turbo 3G samtidigt som övriga operatörer tillsammans endast når 50%*.

Moderniseringen innebär att all teknik ersatts med den senaste utrustningen från Ericsson, en förändring som medför högre kapacitet och högre hastigheter genom att man uppgraderar delar av nätet till den så kallade Rev B-tekniken. Denna innebär att nätet utnyttjar tre kanaler istället för två och på så sätt kommer man till sommaren kunna erbjuda högre kapacitet och en hastighet på 9,3 Mbit/s.

* Källa: Post- och Telestyrelsens bredbandskartläggning publicerad 2010.