16 maj, 2011

Tiotusentals barn lånar fiskeutrustning gratis

33 000 barn har hittills tagit chansen och lånat en fiskeutrustning i projektet ”Upp till 13!”. I sommar finns ytterligare 8000 utrustningar redo för utlåning i fiskebutiker över hela landet. För femte året i rad kan barn upp till 13 år prova på sportfiske kostnadsfritt under sommaren. Förutom gratis lån av fiskeutrustning får deltagarna även en fiskehandbok, en fiskefilm och ett fiskekort som gäller i mer än 900 vatten i Sverige.


Nytt för i år är att man utökat med ytterligare ett fiskespö, ett kortare haspelset för de lite yngre barnen. För att utöka antalet vatten som de deltagande barnen kan fiska i har Sveaskog och Sportfiskarna i samarbete även utformat ett helt eget fiskekort, Upp till 13-kortet, som ger barnen möjlighet att fiska i ännu fler sjöar under sommaren, i allt från den lilla skogstjärnen till ett storstadsnära vatten.

Bakom satsningen på ”Upp till 13!” står Abu Garcia, Sveaskog, Sportfiskarna, Unga Sportfiskare samt sportfiskebutiker i hela landet. Förhoppningen är att fler barn och familjer ska få möjligheten att komma igång med fisket på egen hand. Förutsättningarna är goda. I Sverige finns över 90 000 sjöar, många stora och små vattendrag och en flera hundra mil lång kuststräcka.
– Att fortsätta detta lyckade projekt, där unga tjejer och killar får chansen att prova på att fiska gratis under en hel sommar, har varit en självklarhet för Sportfiskarna. Detta är en av våra stora satsningar för att föryngra fisket och den är vi väldigt stolta över, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Varje år fiskar 1,5-2 miljoner svenskar, vilket gör fiske till en av våra största fritidssysselsättningar. Av utövarna är cirka en halv miljon barn. Det svenska fiskeredskapsföretaget Abu Garcia vill med projektet ge ännu fler ungdomar möjlighet att börja fiska.
– Att ge våra barn och unga ett alternativ till tv-tittande och datorer är viktigt. Vad kan då vara bättre än att få komma ut i naturen och uppleva fiske, natur och friluftsliv? Fiskeintresse som grundas i tidiga åldrar sitter ofta i genom hela livet, säger Olle Lidesjö från Abu Garcia.

Under hela sommaren – från 15 maj till 15 augusti – erbjuds barn upp till 13 år:
• Lån av ett haspelset eller en inkapslad spinnutrustning från Abu Garcia
• Gratis medlemskap i Unga Sportfiskares Förbund
• Olycksfallsförsäkring hos Trygg Hansa ingår när du registrerat ditt medlemskap
32-sidig fiskehandbok
• Fiskekortet Upp till 13, giltigt 15 maj till 15 augusti 2011 samlar Sverigefiskekortets, Gula kortets och Sportfiskekortets vatten på ett kort
• Sportfiskarnas film ”Fiska! Fiska! Fiska!” om grunderna i sportfiske
• Rabattcheck på Abu Garcia-beten
• Man behöver bara betala 150 kronor i deposition + underteckna ett låneavtal tillsammans med målsman.

”Upp till 13!” är ett unikt samarbete mellan Abu Garcia, Sveaskog, Unga Sportfiskare, Sportfiskarna och utvalda sportfiskebutiker.

Lista över alla butiker där du kan låna fiskeset finns på www.sportfiskarna.se/upptill13