26 maj, 2011

Seglingstävlingar och OS-grenar i Nynäshamn

Tiotusentals besökare väntas strömma till Nynäshamn när Jubileumsregattan 2012 arrangeras i kommunen med start 20 juli 2012. På programmet under det två veckor långa arrangemanget står bland annat Classic boat meet, europamästerskap för ”sexor”, veteranflyguppvisning, parad av veteranbilar och tidigare olympiska grenar i idrott.

Det blir folkfest när Nynäshamn firar att det är 100 år sedan de olympiska seglingarna arrangerades i kommunen. Bara Classic boat meet med cirka 150 båtar från början av 1900-talet, väntas locka mellan 30 000 och 50 000 åskådare. Även övriga tävlingar och arrangemang tros dra storpublik.

– Liknande veteranbåtsevenemang har lockat en stor publik när de har anordnats i Stockholmsregionen tidigare. Sommaren 2012 tror vi att många vill vara med vid hundraårsfirandet till minne av de olympiska seglingarna, säger Lars Strömberg, ordförande för Föreningen Sveriges klassiska fritidsbåtar.

– Det här är ett unikt tillfälle att visa vilken fantastisk båtkommun Nynäshamn är, det ska bli så roligt att få visa upp kommunen för alla besökare och tävlande. Det blir en mängd seglings- och idrottstävlingar så totalt hoppas vi på uppemot 60 000 besökare, säger Liselotte Jons, Nynäshamns kommuns projektledare för Jubileumsregattan 2012.

På programmet står också europamästerskap för ”sexor” (6mR), som hade en egen klass redan vid OS-seglingarna 1912. Det blir även svenska mästerskap för Drake, Finnjolle och Skärgårdskryssare. Bland övriga arrangemang märks uppvisning med veteranflygplan, parad av veteranbilar och fotoutställningar med bilder från bland annat OS-seglingarna 1912. Det blir även tävlingar i tidigare olympiska grenar i idrott.

– Det blir ett storslaget arrangemang. Vi räknar med att seglingstävlingarna ska attrahera över 150 båtar och cirka 450 tävlingsdeltagare vilket är fler båtar och tävlande än vid OS-seglingarna 1912, säger Bernt Högberg, ordförande för Nynäshamns segelsällskap.

Jubileumsregattan 2012 är en del av ”Arena Stockholm -100 år av idrott och kultur” som är Stockholms stads och idrottsrörelsens firande till minne av de olympiska spelen 1912.

Info: www.nhss.se

Foto: Jan Klingeborn.