30 maj, 2011

Besättning från Bua blev Årets Sjöräddare 2011

Sjöräddningssällskapet har 1 800 frivilliga sjöräddare runt hela Sveriges kust. De rycker ut dygnet runt, året om, för att rädda liv till sjöss – utan en enda krona från staten. Varje år delar Sjöräddningssällskapet ut utmärkelsen Årets Sjöräddare – ett sätt att uppmärksamma föreningens alla frivilliga hjältar. Årets sjöräddare kommer från Bua.

I år, vid Sjöräddningssällskapet årsmöte den 29 maj, korades Årets Sjöräddare 2011. Utmärkelsen tilldelades Jan Stenberg, Björn Snellman, Lars Österlund och Christer Berntsson från räddningsstationen i Bua för föredömlig insats den 5 oktober 2010.

Motivering
Rigghaveri i hårt väder. En klassisk sjöräddning, där kvalificerat samspel står i fokus. Att i ett pressat läge fatta instinktiva och korrekta beslut tyder på stor professionalism i det frivilliga uppdraget och ett synnerligen gott sjömanskap. Och ovanpå det, ett outtömligt engagemang, i sann sjöräddaranda.

Dramatisk räddningsinsats
De fick utmärkelsen för sin insats den 5 oktober förra året, då de ryckte ut mitt i natten med Rescue Odd Fellow för att undsätta en segelbåt med rigghaveri. Räddningsuppdraget blev dramatiskt – när räddningshelikoptern skulle fira ner en ytbärgare för att plocka upp haveristerna brast vajern och ytbärgaren hamnade i vattnet. Besättningen fick snabbt göra en ny bedömning av det kritiska läget då person i vattnet alltid går först. Men trots dramatiken slutade allt väl!

– Det var en unik händelse. Trots att jag varit med som frivillig sjöräddare i 17 år har jag aldrig varit med om något liknande, säger Christer Berntsson, stationsansvarig och befälhavare ombord vid insatsen. Men samarbetet funkade bra och vi gjorde vad vi skulle. Jag brinner för detta! När man plockar upp någon ur vattnet – det går inte att beskriva den känslan med ord.

Info: www.ssrs.se