9 juni, 2011

Öppnar nytt delikat bageri på Utö

Ett nytt bageri har slagit upp dörrarna på Utö i Stockholms södra skärgård. Det är Tobias Bergstrand, en av bagarna i bagarlandslaget, som har tagit sig vidare till VM, som står för regin i det nya bageriet. Utö är en av Stockholms och Sveriges mest välbesökta gästhamnar.

– Jag vill ge våra kunder bestående minnen. Barn som varit här skall komma ihåg det goda brödet de fått smakat på Utö. Det är att bygga för framtiden, säger Tobias.

Bageriet inryms i fräscha helt nyrenoverade lokaler mitt i byn. Den skifferbelagda uteserveringen vetter mot vattnet och omges av doftande syrenhäckar.

– Vi bakar allt från grunden och använder inga halvfabrikat utan bara rena råvaror som vi förädlar. Det bröd som bakas här skall inte gå att köpa någon annanstans en just på Utö.

Rykande färskt direkt från bakplåtarna serveras muffins och bullar med smak av kardemumma, kanel och vanilj och på hyllorna lockar stenugnsbakat surdegsbröd.

– Vi kommer hela tiden variera sortimentet. Jag vill att våra kunder alltid skall kunna hitta något nytt att smaka på. De mest uppskattade favoriterna kommer såklart tillbaka lite oftare.

Tobias äger bageriet på Utö tillsammans med Anders Körling, konstnär och också ägare av Sandhamns bageri. Båda har erfarenheter från bageriet i Sandhamn och vet därför vad som krävs för att driva ett bageri i skärgården. Tobias sammanfattar det vinnande konceptet som ”bröd kultur” – det utlovar mer än smakupplevelser utöver det vanliga.

– Till hösten vill jag erbjuda olika kurser och utbildningar här.

Det nya bageriet på Utö har redan hunnit göra ett avtryck och det första baket i ugnarna gick rykande snabbt åt till de förväntansfulla kunderna som köade för att få provsmaka alla godbitar.

Bilden:
Tobias Bergstrand är en av bagarna i svenska bagarlandslaget som kvalificerat sig till VM – har öppnat ett nytt bageri på Utö. Foto: Cicki Borg.